Het Beleg

Laatste update: 10-9-2018 14:32

Het Beleg is de dagelijkse, actuele verhalentrommel van RTV Maastricht: interviews, achtergronden en muziek. Op dinsdag en vrijdag vanaf 11.00 uur tegelijkertijd op radio, tv en via de webstream. De aflevering van dinsdag wordt op vrijdag om 22.00 uur herhaald op tv.

De makers van Het Beleg zijn doorgaans te vinden in de publieksruimte van het Centre Céramique, maar even vaak in de verschillende buurten van de stad. U bent op dinsdag en vrijdag van harte welkom. Wel even vooraf checken waar Het Beleg zich die dag bevindt.

presentatie Tejo Verstappen / techniek JP Adams Marco Ramakers Esther Drummen / redactie Susan Sosef

Volgende uitzending:

14-12-2018 11:00 Het Beleg 14 december 2018

11.00 Jesse Passenier(componist) Van 14 t/m 16 december vindt in de Muziekgieterij een opmerkelijk festival plaats: het Fluid Festival. Het wordt een festijn van muziek, dans en video en het is een ode van de componist Jesse Passenier aan de stad Maastricht . Hij komt vertellen wat we kunnen verwachten.

11.20 Evert Jelle van de Ven (Kringloop Zuid) Aan Kringloop Zuid is door de branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland onlangs het 100%Kringloop!-Keurmerk’ toegekend. Het bedrijf is daar als sociale onderneming erg trots op. Wat is dat precies voor keurmerk, is niet elke kringloopwinkel ‘gewoon een kringloopwinkel’, hoe gaat het er sowieso aan toe in de wereld van de kringloop? Dat en meer horen we van Evert Jelle van de Ven, hij is directeur van de onderneming

12.00 Leo Paris (Burger in Beweging) en Peter Diepenhorst (Burger in Beweging) De afgelopen lokale verkiezingen werden gekenmerkt door een zeer lage opkomst. Het lijkt erop dat de Maastrichtenaar gewoon geen vertrouwen heeft in de plaatselijke politiek en vooral niet in de manier waarop men inspraak zou kunnen krijgen in deze politiek. Het is iets dat de stichting Burger in Beweging wil gaan veranderen. Wat is Burger in Beweging precies, en hoe wil zij te werk gaan? Dat horen we van Leo Paris en Peter Diepenhorst.

12.20 Dr. Coby van de Bool (onderzoekster MUMC+) en Clarie Weling (dietiste MUMC+)
Het is koud, nat en de dagen zijn korter. Voor velen de tijd van het jaar waarin verkoudheden en infecties op de loer liggen. Steeds vaker hoor je in de media dat vitamine D daarbij kan helpen en dat het daarom goed is om deze vitamine in deze donkere dagen als supplement te slikken. Wat is daarvan waar? Wat is vitamine D precies? Coby van de Bool en Clarie Weling beiden werkzaam in het MUMC+ komen hierover uitleg geven.

12.40 Desiree van Deursen (Demonstrante in Geel Hesje) Gele Hesjes demonstranten ! Die hebben we ook hier in Limburg. Afgelopen weekend vond in Maastricht een tweede demonstratie plaats. Ook Desiree van Deursen was deelneemster hieraan. Desiree vindt al heel lang dat er ook in Nederland geen sprake is van échte democratie. Er is van alles mis met het zorgstelsel, en ook de gang van zaken bij de politie zou echt anders moeten. We praten met haar over hoe dit zou moeten worden veranderd.


14-12-2018 22:00 Het Beleg 11 december 2018

11.00 Marco Maessen(penningmeester Buurtnetwerk Binnenstad) en Bèr Prévôt (Voorzitter Buurtnetwerk Binnenstad) Over de leefbaarheid in de binnenstad is de afgelopen zomer veel te doen geweest. Er klonken geluiden over overlast door toeristen, te veel herrie door Andre Rieu, en ga zo maar door. Om eens te zien wat er nu werkelijk leeft onder de buurtbewoners zette het Buurtnetwerk Binnenstad een enquête op. De resultaten zijn nu geanalyseerd. Wat zijn die uitkomsten, en welke conclusies mogen we eruit trekken? Dat horen we van Marco Maessen en Bèr Prévôt, beiden van het Buurtnetwerk Binnenstad.


11.20 Annie Reintjens Damesvereniging Oud Caberg ) en Suzanne Galama (Damesvereniging Oud Caberg ) Een damesclub die bijeenkomsten heeft van maar liefst 80 vrouwen! Welke buurt heeft dat? Nou..Oud-Caberg. Damesvereniging Oud-Caberg bestaat dit jaar ook nog eens 50 jaar, en dat is een hele prestatie. Wat is het geheim van zo’n hechte club dames, en waar hébben al die vrouwen het allemaal over? We horen het graag van onze volgende gasten, Annie Reintjens en Suzanne Galama

11.40 Lisa Nooren (spring-amazone) Het Jumping Indoor Maastricht was dit jaar weer een overweldigend succes. De spanning was af en toe te snijden. Ook voor amazone Lisa Nooren. Zij was een van de deelnemers en dit jaar ook ambassadrice van het evenement. Van haar horen we hoe zij het JIM ervaren heeft en hoe het er zo aan toe gaat in dat paardenwereldje.

12.00 Lodewijk van Oord (directeur United World College) en Salma Abdi Ali (jeugdburgemeester) Heeft u weleens gehoord van jeugdburgemeesters? Ja, die bestaan. Het United World College Maastricht brengt jongeren van over de hele wereld bij elkaar om als vertegenwoordiger van hun eigen stad deel te nemen aan dit project. Deze youth mayors gaan werken aan oplossingen voor mondiale vraagstukken zoals armoede, migratie, klimaatverandering, jeugdwerkloosheid.. De jongeren richten zich op lokale projecten in deze regio en worden gestimuleerd om de hier opgedane kennis later bij terugkeer ook in hun eigen stad of dorp, waar ook ter wereld, toe te passen. Lodewijk van Oord - directeur van het UWC en Salma Abdi Ali - een van de jeugdburgemeesters - komen toelichting geven.


12.20 Jurn Glazenburg (Informatiespecialist Centre Céramique) Op zondag 16 dec. as vindt in het Centre Céramique een opmerkelijk debat plaats. Het gaat over de uitdagende balans tussen zorg en werk. Zo met het nieuwe jaar in het verschiet kan het voor ouders, en mantelzorgers en iedereen die zorg voor jong of oud met werken combineert een interessante middag worden. Jurn Glazenburg komt vertellen wat men er kan verwachten.

12.40 Servais Tielman (toekomstig eigenaar en chef-kok restaurant 'Beluga') Jarenlang was restaurant Beluga het kindje van chef-kok Hans van Wolde. Afgelopen week werd bekend dat de zaak wordt overgenomen door Servais Tielman. En Servais is natuurlijk geen onbekende in de culinaire wereld. Hij is eigenaar van Cucina del Mondo in Heerlen. Vandaag maken we kennis met Servais. Hoe verschilt zijn manier van werken met die van andere koks, heeft hij een speciale visie op eten, en … krijgt het restaurant een andere naam?