Het Beleg

Laatste update: 16-7-2018 17:32

Het Beleg is de dagelijkse, actuele verhalentrommel van RTV Maastricht: interviews, achtergronden en muziek. Op dinsdag en vrijdag vanaf 11.00 uur tegelijkertijd op radio, tv en via de webstream. De aflevering van dinsdag wordt op vrijdag om 22.00 uur herhaald op tv.

De makers van Het Beleg zijn doorgaans te vinden in de publieksruimte van het Centre Céramique, maar even vaak in de verschillende buurten van de stad. U bent op dinsdag en vrijdag van harte welkom. Wel even vooraf checken waar Het Beleg zich die dag bevindt.

dinsdag 17 juli  Presentatie Tejo Verstappen

11.00 Jos Roeven (directeur Maastricht Aachen Airport)

Ruim een jaar is hij nu directeur van onze luchthaven, Jos Roeven. Helemaal nieuw in de luchtvaartbranche was hij niet. De jaren daarvoor werkte hij voor een afhandelaar op Schiphol, bij wie hij zich ook  voor het vrachtgebeuren inzette. En vracht daar moet ook Maastricht Airport het van hebben. Maar ook de passagiersaantallen klimmen onder leiding van Roeven inmiddels skyhigh. We praten met Jos Roeven over het reilen en zeilen van een groeiende luchthaven.  

 11.20 Ties van de Werff (onderzoeker/filosoof Universiteit Maastricht)

Boeken over ons brein zijn de laatste jaren razend populair. En dat is niet zo gek want sinds de jaren 90 is er over onze hersenen steeds meer bekend. Wat vooral aanspreekt is het inzicht dat het menselijk brein veel minder onveranderlijk blijkt dan men altijd dacht. Dat inzicht, die kennis maakt dat er inmiddels een tsunami aan literatuur over de toonbank gaat waarmee wij onszelf als mens proberen te verbeteren. En waarover heel wat te vertellen valt. Hoe moeten wij deze zelfhulpboeken beschouwen, zijn ze wel zo neutraal als ze lijken? Welke kanttekeningen moeten we plaatsen bij de vermeende maakbaarheid van de mens? Daarover en meer filosoferen we met Ties van de Werff, onderzoeker en filosoof aan de Universiteit Maastricht. 

 

 12.00 Marian van Keulen Dierenambulance Zuid-Limburg

Op vakantie gaan als je huisdieren hebt, de Hond met warm weer in de auto, een Overvloed aan kittens. Zulke scenario s voor vele viervoeters staan weer voor de deur  ...   een drukke tijd voor Dierenambulance Zuid Limburg.

 12.20 Karin Dols Kwiekfit

 

KwiekFit richt zich met name op 50+ ers die op geestelijk en lichamelijk gebied fit willen zijn en blijven, of dat willen worden. Voor mensen die vroeger heel actief zijn geweest, of nooit zo heel actief zijn geweest, maar het leuk vinden om nu samen met anderen weer in actie te komen, zijn er de cursussen ´DansKans en Balans´. Voor mensen die niet meer ´zo stevig in hun schoenen staan´ of willen groeien in hun eigen kracht, is er de cursus ´Veerkracht´.

 

12.40 Hubert Ummels (directie) Mise en Place 06 - 51261156

We praten met Hubert Emmels van Mise en Place over het schrijnende tekort aan horecapersoneel  .... en dat in een zomerseizoen wat aanstaande is.  Hoe krijgen we dit opgelost    ?

Redactie: Christianne Schreuder Nadine Kolbusz Sjors Abeling Nanda Bastiaans en Anara Cilissen/ Techniek Marco Ramakers / Igor Heemels  / Beeldregie JP Adams