Het Beleg

Laatste update: 18-6-2018 16:41

Het Beleg is de dagelijkse, actuele verhalentrommel van RTV Maastricht: interviews, achtergronden en muziek. Op dinsdag en vrijdag vanaf 11.00 uur tegelijkertijd op radio, tv en via de webstream. De aflevering van dinsdag wordt op vrijdag om 22.00 uur herhaald op tv.

De makers van Het Beleg zijn doorgaans te vinden in de publieksruimte van het Centre Céramique, maar even vaak in de verschillende buurten van de stad. U bent op dinsdag en vrijdag van harte welkom. Wel even vooraf checken waar Het Beleg zich die dag bevindt.

Het Beleg dinsdag 19 juni

11.00 Anita Vreugdenhil (Coach)  en Anita Vermeer (GGD ZLimburg) Overgewicht en obesitas zijn een groeiend maatschappelijk probleem. Ook bij kinderen. Geregeld worden daarom initiatieven ontplooid om nadelige gezondheidseffecten van obesitas bij jeugd te voorkomen. Voor kinderen bij wie obesitas al aan de orde is er het COACH, het Centre for Overweight Adolescent and Childrens Healthcare. Maar onlangs is er nu ook voor kinderen die nog niet aan obesitas lijden maar wel al overgewicht hebben het COACH Next Door programma gestart. Anita Vreugdenhil (initiatiefneemster van COACH) en Anita Vermeer van de GGD Zuid-Limburg komen over het project vertellen. 

11.20 Jennifer Romen (choreografe Oxygen/USDA) Wie goed kan dansen en daarmee bezig wil zijn meldt zich bij een van de dansscholen die Maastricht rijk is. Wie héél goed kan dansen en daarbij ook nog ambitie heeft die kan erover denken auditie te doen bij Oxygen, een aparte sectie bij dansschool USDA (Urban School of Dance Arts) die geregeld prijzen wint bij diverse wedstrijden. Twee weken geleden nog stonden ze in de finale van Time to dance. We praten met Jennifer Romen over Oxygen van dansschool USDA .

11.40 Mattanja Coehoorn (exposant ‘Nabij’) en Clemens Maassen (exposant ‘Nabij’ ) Samenwerken vanuit verschillende disciplines brengt vaak de meest interessante projecten voort. Dat blijkt wel uit de tentoonstelling die drie in Maastricht werkzame kunstenaars hebben opgezet in Museum Land van Valkenburg. Mattanja Coehoorn, Clemens Maassen en Jeroen Meijs hebben ieder totaal verschillende achtergronden. Zij leerden elkaar kennen vanuit hun ateliers die in de kleuterschool van de Maastrichtse Sint Josephstraat zitten. Samen creeerden ze een expostie die -  hoe kan het anders - ‘Nabij’ heet. Hierover komen ze vandaag vertellen.


12.00 Miriam Kramer (preventiemedewerkster Mondriaan) De schooltassen kunnen aan de vlaggenmasten. Nou ja, voor die scholieren die mazzel … of gewoon goed gewerkt hebben. Het is tijd voor heel wat eindexamenfeestjes ! Voor menig ouder zijn dat stressige avonden, want hoe ga je het alcoholgebruik op zulke party’s in toom houden? Miriam Kramer van Mondriaan komt toelichting geven over de do’s en don’ts hierbij.  

12.20 Mik Hamers (auteur De Magie van het ouder worden) Ouder worden...het lijkt de gewoonste zaak van de wereld. We doen het allemaal, en we haten het, of we genieten ervan. Hoe dan ook komt iedereen ooit op een punt waarop we stilstaan en terugkijken. Om te zien wat er was, maar ook...om vooruit te blikken. Op zo’n punt stond ook Mik Hamers, toen zij besloot een boek samen te stellen met verhalen van mensen die ouder waren. De Magie van het Ouder worden werd uiteindelijk een verhalenbundel van 23 schrijvers, tussen 57 jaar en de 100 jaar, die wonen van Berlijn tot Amsterdam, en van Maastricht tot Nieuw-Zeeland. Een bijzonder boek waarover we gaan praten met Mik Hamers.

12.40 Hans Nelen (Hoogleraar Criminologie UM)  Het is nieuws dat we aan de lopende band horen: de drugscrimminaliteit floreert in Nederland. En dan met name in Brabant. Én in Limburg. Onlangs nog bleek  een appartement in een van Maastrichts beste wijken een drugshol te zijn, en werd een restaurant binnengevallen omdat het als drugspand gebruikt werd. Waarom hoort nu juist onze provincie bij de absolute top drie als het gaat om drugs-gelieerde zaken? Daarover probeert Hans Nelen, hoogleraar Criminologie van de Universiteit Maastricht uitleg te geven.

 

Het Beleg vrijdag 22 juni

11.00 Mara de Graaf - van Haasen (wethouder SP). Nieuwe ronden, nieuwe kansen. Na vier jaar stopt Jack Gerats als wethouder, en krijgen we bij de SP een nieuw gezicht te zien. Mara de Graaf - van Haasen is al ruim 15 jaar lid van de partij,  6 jaar was zij actief in de gemeenteraad. In haar portefeuille komen WMO, Welzijn, Gezondheid, Diversiteit, Vluchtelingen en Inburgering. Wat is haar visie op deze zaken, en welke doelen stelt zij zich? We gaan het horen van Mara de Graaf - van Haasen.

 

11.20 Rik Caumon (teamchef  Politie) Geweld tegen handhavers en politie komt landelijk gezien steeds vaker voor. Ook Limburg en onze stad heeft er geregeld mee te maken. Zo werd niet lang geleden bij de Muziekgieterij een politieploeg bij een feest aangevallen. Waar zou de oorsprong van dit toenemende probleem liggen en welke maatregelen neemt de politie hiertegen? Daarover en meer praten we met teamchef Politie Rik Caumon.

 

11.40 Jos Roeven (directeur Maastrict Aachen Airport) Ruim een jaar is hij nu directeur van onze luchthaven, Jos Roeven. Helemaal nieuw in de luchtvaartbranche was hij niet. De jaren daarvoor werkte hij voor een afhandelaar op Schiphol, bij wie hij zich ook  voor het vrachtgebeuren inzette. En vracht daar moet ook Maastricht Airport het van hebben. Maar ook de passagiersaantallen klimmen onder leiding van Roeven inmiddels skyhigh. We praten met Jos Roeven over het reilen en zeilen van een groeiende luchthaven.  

 

12.00 Raoul van Dort (letselschadespecialist) Naar verluidt is nu wel bewezen dat veel  werknemers van Defensie ziek zijn geworden van het werken met Chroom6. Dit was een stof die oa zat in de verf waarmee zij materieel behandelden op de POMS werkplaatsen zoals die in Brunssum en Eygelshoven. Het is aanleiding geweest om letselschade-specialist Raoul van Dort vandaag te laten spreken over werkgeversaansprakelijkheid in zijn algemeenheid. Wat komt daar allemaal bij kijken? Welke bewijzen moet een werknemer bij geleden schade bijvoorbeeld kunnen overleggen en welke problemen doen zich hierbij vaak voor? We horen het van Raoul van Dort.

 

12.20  Luc Winants (ketenregisseur Regietafel Limburg) Vluchtelingen die in Nederland aankomen, moeten zo snel mogelijk volwaardig meedoen aan de samenleving. Wie snel de taal leert en werk en huisvesting vindt voorkomt al een heleboel problemen. Na de grote hausse aan nieuwkomers in 2015/2016 blijkt nu dat er heel wat te verbeteren valt aan dit proces van integratie. In Limburg hebben we hiervoor de Limburgse regietafel, een samenwerkingsverband tussen de COA;s, de provincie, gemeente en veiligheidsregio’s. Per 1 mei is oud Burgemeester van Brunssum van dit orgaan ketenregisseur geworden. Hij komt vertellen over zijn werk en de stand van zaken.


12.40 Marc Rodenburg (senior informatiespecialist Centre Ceramique) Heeft u zin in een bijzonder boek ? Dan moet u vooral deze week opletten wat onze boekenexpert Marc Roodenburg in de aanbieding heeft. Hij las ‘‘De man in het hoge kasteel’  van Philip K. Dick, en was daar zeer enthousiast over.

Presentatie Tejo Verstappen / Redactie Susan Sosef / Techniek Marco Ramakers  / Beeldregie Esther Drummen en  JP Adams