The M-Town Rebels Talk

Laatste update: 6-4-2021 14:15

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig ontstond er vanuit het niets een muziekbeweging in Maastricht die internationaal beroemd zou worden in de hardcore-punkwereld: The M-Town Rebelscene. Twee Maastrichtse bands speelden daarin de hoofdrol: Right Direction en Backfire! Het leek een sprookje, maar zoals in alle sprookjes kreeg het verhaal een tragische wending toen het boegbeeld van de scene en drummer Richard Bruinen, ook wel bekend als 'De Lange' of Richie Backfire! zich op 20 maart 1999 plots door het hoofd schoot in het ENCI-bos. In deze podcastserie praat Niena Bocken met de sleutelfiguren uit die tijd over hoe een jongensdroom begon en hoe gebeurtenissen van meer dan twintig jaar geleden nog steeds grote invloed hebben op hun leven.

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 4: Van conflict tot boycot (klik om af te spelen)

  Aflevering 4: Van conflict tot boycot
  In deze aflevering komen Dave Reumers en Maurice Gijsbers aan het woord over de haat-liefde verhouding binnen de band Right Direction. En over conflicten, onder andere met hun Berlijnse boekingskantoor MAD, die leidden tot een boycot op hun band in Duitsland.

   

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 3: Over grenzen (klik om af te spelen)

  Aflevering 3: Over grenzen
  Het bandleven en toenemende populariteit eisen regelmatig ook hun tol. De jongens brengen veel tijd met elkaar door en jutten elkaar -vaak ook uit verveling- op. Dat levert een hoop grappige anekdotes op, maar soms ook tamelijk schokkende. Grenzen van het toelaatbare worden steeds meer opgezocht. Bandleden van Right Direction en Backfire! doen daarover in deze aflevering een klein boekje open. Daarnaast komt popjournalist Leon Verdonschot aan het woord over zijn ervaringen met de M-Town Rebelscene en Rob Franssen, zanger van de Heerlense metalcoreband Born From Pain, vertelt over rivaliteit tussen de M-Town Rebel-scene en de Mijnstreek Oost Crew.

   

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 2: Van playbackshows naar platenlabels (klik om af te spelen)

  Aflevering 2: Van playbackshows naar platenlabels
  De tijd van playbacken is voorbij: de jongens timmeren hard aan de weg met hun eigen bands en offeren daarvoor verschillende dingen op zoals school, een baan en zelfs dienstplicht. Ze vertellen hoe het beginnende succes hen soms overdondert. In deze aflevering maak je ook kennis met Owen Eussen (roadie van Backfire! en zanger van Determined) en Maika Karremans, de ex-vriendin van Richard Bruinen.

   

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 1: Het onschuldige ontstaan (klik om af te spelen)

  Aflevering 1: Het onschuldige onstaan
  In deze aflevering maak je kennis met Dave Reumers en Maurice Gijsbers van Right Direction en Wybrand Brouwer van Backfire! Zij vertellen over hoe ze elkaar leerden kennen en over hoe het allemaal begon; met tennisrackets op een slaapkamer, playbackshows in Maastrichtse buurtcentra en hun allereerste zelf uitgebrachte singles.