The M-Town Rebels Talk

Laatste update: 6-4-2021 14:15

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig ontstond er vanuit het niets een muziekbeweging in Maastricht die internationaal beroemd zou worden in de hardcore-punkwereld: The M-Town Rebelscene. Twee Maastrichtse bands speelden daarin de hoofdrol: Right Direction en Backfire! Het leek een sprookje, maar zoals in alle sprookjes kreeg het verhaal een tragische wending toen het boegbeeld van de scene en drummer Richard Bruinen, ook wel bekend als 'De Lange' of Richie Backfire! zich op 20 maart 1999 plots door het hoofd schoot in het ENCI-bos. In deze podcastserie praat Niena Bocken met de sleutelfiguren uit die tijd over hoe een jongensdroom begon en hoe gebeurtenissen van meer dan twintig jaar geleden nog steeds grote invloed hebben op hun leven.

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 8: Gebed zonder einde (klik om af te spelen)

  Aflevering 8: Gebed zonder einde
  In deze aflevering spreken verschillende betrokkenen over hoe hun levens en muzikale carrières verder gingen na de dood van Richard. Sommigen trapten op de rem, anderen juist op het gas. Dat laatste leidde bij Backfire! tot nog meer excessen. Wybrand Brouwer vertelt over hoe dat in de praktijk ging, tevens deelt hij een kleine primeur vanuit het Backfire!-kamp. Verder komen ook Owen Eussen, Maika Karremans, Dave Reumers en Maurice Gijsbers aan het woord over het plotselinge volwassen worden en de persoonlijke dalen waarmee dat soms gepaard ging. Ieder blikt terug op de gebeurtenissen van toen en vertelt over de betekenis dat nog steeds heeft op zijn of haar huidige leven.

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 7: The show must go on (klik om af te spelen)

  Aflevering 7: The show must go on
  In deze aflevering vertelt Igor Wouters over hoe hij als veel jongere drummer terecht kwam bij bands in de M-Town Rebelscene. En over het moment dat hij de taak kreeg om Richard's plek in te nemen bij Backfire! achter de drums, amper een week dat zijn uitvaart had plaatsgevonden.
  Verschillende andere vrienden en bandleden komen aan het woord over hoe hun leven, maar ook de Hardcorescene, verder ging kort na het afscheid van Richard.

  Sprekers: Maurice Gijsbers, Rob Franssen, Maika Karremans, Wybrand Brouwer, Dave Reumers, Igor Wouters en Leon Verdonschot.
  Host: Niena Bocken

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 6: De dood van onsterfelijkheid (klik om af te spelen)

  Aflevering 6: De dood van onsterfelijkheid
  In deze aflevering komen vrienden en bandleden van Richard Bruinen aan het woord over hoe ze steeds meer de verbinding met hun vriend verliezen, en over het moment dat ze bruut worden wakker geschud uit hun droom van feestjes, optredens en onoverwinnelijkheid.

  Dave Reumers komt aan het woord over de hoes van het album 'One Life For The Family' van One Night Stand, de band die hij met Richard oprichtte nadat hij in 1992 Right Direction verliet.

  Sprekers: Dave Reumers, Maurice Gijsbers, Owen Eussen, Wybrand Brouwer, Maika Karremans en Leon Verdonschot.

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 5: Tussen ernst en onzin (klik om af te spelen)

  Aflevering 5: Tussen ernst en onzin
  In deze aflevering komen verschillende bandleden en vrienden van Richard aan het woord over hoe ernst steeds meer werd verward met onzin en over Richard's twee gezichten, die hij steeds minder goed kon scheiden voor de buitenwereld. Leon Verdonschot en Wybrand Brouwer vertellen over de attitude van Backfire! die eigengereid was, maar ook steeds meer excessen kende.

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 4: Van conflict tot boycot (klik om af te spelen)

  Aflevering 4: Van conflict tot boycot
  In deze aflevering komen Dave Reumers en Maurice Gijsbers aan het woord over de haat-liefde verhouding binnen de band Right Direction. En over conflicten, onder andere met hun Berlijnse boekingskantoor MAD, die leidden tot een boycot op hun band in Duitsland.

   

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 3: Over grenzen (klik om af te spelen)

  Aflevering 3: Over grenzen
  Het bandleven en toenemende populariteit eisen regelmatig ook hun tol. De jongens brengen veel tijd met elkaar door en jutten elkaar -vaak ook uit verveling- op. Dat levert een hoop grappige anekdotes op, maar soms ook tamelijk schokkende. Grenzen van het toelaatbare worden steeds meer opgezocht. Bandleden van Right Direction en Backfire! doen daarover in deze aflevering een klein boekje open. Daarnaast komt popjournalist Leon Verdonschot aan het woord over zijn ervaringen met de M-Town Rebelscene en Rob Franssen, zanger van de Heerlense metalcoreband Born From Pain, vertelt over rivaliteit tussen de M-Town Rebel-scene en de Mijnstreek Oost Crew.

   

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 2: Van playbackshows naar platenlabels (klik om af te spelen)

  Aflevering 2: Van playbackshows naar platenlabels
  De tijd van playbacken is voorbij: de jongens timmeren hard aan de weg met hun eigen bands en offeren daarvoor verschillende dingen op zoals school, een baan en zelfs dienstplicht. Ze vertellen hoe het beginnende succes hen soms overdondert. In deze aflevering maak je ook kennis met Owen Eussen (roadie van Backfire! en zanger van Determined) en Maika Karremans, de ex-vriendin van Richard Bruinen.

   

 • The M-Town Rebels Talk aflevering 1: Het onschuldige ontstaan (klik om af te spelen)

  Aflevering 1: Het onschuldige onstaan
  In deze aflevering maak je kennis met Dave Reumers en Maurice Gijsbers van Right Direction en Wybrand Brouwer van Backfire! Zij vertellen over hoe ze elkaar leerden kennen en over hoe het allemaal begon; met tennisrackets op een slaapkamer, playbackshows in Maastrichtse buurtcentra en hun allereerste zelf uitgebrachte singles.