Rose en Pepijn winnen toesprakentoernooi

Gepubliceerd: 4-10-2017 14:05
Laatste update: 5-10-2017 16:44

Rose Vossen en Pepijn de Haan van het Maastrichtse Porta Mosana College hebben afgelopen zaterdag in Leiden het Max Havelaar Toesprakentoernooi gewonnen.

Aan deze zevende editie deden ruim honderd scholieren en vijftig docenten Nederlands uit het hele land mee. Zij werden een dag lang ondergedompeld in de wereld van de speechkunst, fair trade en de Max Havelaar van Multatuli. Door middel van colleges en workshops werd de kunst van het speechen gedoceerd, om de leerlingen vervolgens zelf aan de slag te laten gaan met het schrijven en voordragen van een toespraak.
Een vakkundige jury kreeg de taak om uit de twaalf finalisten een winnend duo te kiezen. Rose Vossen en Pepijn de Haan slaagden er met een vurig pleidooi tegen Planeet Plastic in om de wisselbokaal in de wacht te slepen.

,,Een van de meest waardevolle stoffen zit in een van de meeste vervuilende stoffen”, trapt Pepijn de Haan voor een volle zaal af vlak nadat hij een slokje water heeft genomen. Met deze inleidende woorden geeft hij het stokje over aan Rose Vossen die op de verantwoordelijkheid van alle jonge luisteraars wijst om iets aan Planeet Plastic te doen. Vol inzet, want zo refereert ze aan Multatuli: ‘Half goed is niet goed, half waar is niet waar, halfheid leidt tot niets’. Ze sluit haar toespraak af door opnieuw het flesje water vast te pakken: ,,Laat het geen teken van vervuiling zijn, maar een teken van de toekomst”. Toen ze deze zaterdag om vijf uur ’s morgens opstonden om rond zes uur de trein naar universiteitsstad Leiden te nemen, vroegen ze zich nog even af waar ze mee bezig waren.  ,,Maar het was de reis meer dan waard”, besluit Pepijn trots met de beker in de hand en een uitje naar het Multatuli Museum in het vooruitschiet. ,,Ik heb nog nooit zoveel stijlfiguren leren gebruiken”, vult Rose aan vlak voordat ze door de telefoon roept ‘Mam, we hebben gewonnen!’.