'Maatregelen na 1995 hebben erger Limburgs leed voorkomen'

Gepubliceerd: 22-7-2021 09:00
Laatste update: 22-7-2021 09:22

De maatregelen die na de zware overstromingen van 1993 en 1995 zijn genomen in Limburg, hebben nu erger leed doen voorkomen, dat zegt Harold van Waveren, topadviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat.

Hij doet zijn uitspraken tegen nu.nl.

Na de wateroverlast in 1993 en 1995 werden maatregelen genomen om de Maas meer ruimte te geven en nieuwe overstromingen daarmee te voorkomen. De Maas is in de afgelopen jaren verbreed en verdiept. Daarnaast zijn ook kades en dijken versterkt. Volgens Van Waveren was afgelopen week dan ook de "ultieme proef". Volgens de topadviseur leidde de extreem hoge waterstand in de Maas tot "aanzienlijk minder" problemen dan in 1993 en 1995.

Van Waveren was verbaasd over de hoeveelheid water die vanuit de beken, zoals de Geul en de Gulp, de Maas instroomde. "Echt opvallend, meer dan we tot nu toe hadden gemeten." Volgens de topadviseur zal het in bedwang houden van de Geul andere oplossingen vragen dan voor Maas. Volgens Van Waveren zal de oplossing wellicht heuvelop moeten worden gevonden aangezien het water zich verzamelt in het dal. Verder verwijst hij naar Waterschap Limburg. Rijkswaterstaat gaat alleen over de grote rivieren zoals de Maas en niet over beken.

De komende jaren moeten nog 17 zwakke plekken langs de Maas worden aangepakt. Of daarna weer nieuwe werkzaamheden nodig zijn, kan Van Waveren nog niet zeggen. "We moeten het eerste beeld nog evalueren", zegt hij tegen de nieuwssite.

Bron: L1