RTV Maastricht

Maastricht voert na de zomer wellicht lachgasverbod in

Burgemeester Annemarie Penn-Te Strake gaat een voorstel bij de raad leggen om in Maastricht lachgas aan banden te leggen. “Aanvankelijk waren we in afwachting van landelijke regelgeving, zodat het hele land dezelfde lijn kon trekken. Inmiddels is duidelijk dat dit wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet”, aldus Stefan Gybels, woordvoerder van de gemeente.

Lachgas geeft een roes die een aantal minuten duurt, vaak gaat dit gepaard met lachbuien, vandaar de naam ‘lachgas’. Maar de drug is verre van onschuldig: het leidde overal in de wereld al tot menig verkeersongeluk en blijvende hersenschade.

Nu bepaald is dat het nieuwe kabinet over de landelijke lachgaswetten moet gaan beslissen heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inmiddels al wel bepaald dat het gebruik en bezit van lachgas lokaal strafbaar kan worden gesteld.  Heel wat Nederlandse gemeenten hebben nu de drug al in de ban gedaan.

“Hoe het verbod er in Maastricht precies uit komt te zien, wordt nu uitgewerkt, het voorstel wordt in september voorgelegd aan de raad”, laat de gemeentewoordvoerder weten.