Lokale sportbranches verbaasd dat 200 miljoen voor welzijn in coronatijd naar gemeenten gaat

Gepubliceerd: 22-2-2021 15:55
Laatste update: 23-2-2021 08:26

Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van leefstijl en het sociaal en mentaal welzijn. Een groot deel van het geld gaat naar gemeenten zodat zij dit lokaal kunnen inzetten, een beperkt deel zet het kabinet landelijk in. De gelden moeten onder andere jongeren en kwetsbare groepen, zoals ouderen, extra ondersteunen in coronatijd.

Voor de jeugd kan een gemeente bijvoorbeeld activiteiten organiseren om de mentale weerbaarheid te versterken, maar doordat die 200 miljoen grotendeels bij gemeenten belandt voelt een aantal Maastrichtse sportschoolhouders - die eerder de deuren moest sluiten - zich gepasseerd. Chris Bernaards, van dansschool Bernaards, verbaast zich dat de gemeente nu geld krijgt om dergelijke activiteiten te organiseren: “Die activiteiten werden al georganiseerd. Onder andere door professionele dansscholen, yoga studio’s en sportscholen. Deelnemers konden op anderhalve meter afstand van elkaar in beweging blijven en toch moesten we de deuren sluiten.”

De gemeente laat in een reactie weten dat zij blij is met het steunpakket van het ministerie. Op dit moment werkt zij aan het uitwerken van het pakket van maatregelen; naar verwachting duurt dit enkele weken. De gemeente heeft hierover contact met de Vereniging Sport en Gemeenten.