Heerlen in Limburg koploper bij energietransitie

Gepubliceerd: 19-11-2020 16:19
Laatste update: 19-11-2020 15:23

In Maastricht wordt op dit moment 3,4 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. De gemeente Heerlen is in Limburg koploper wat betreft energietransitie. Hier wordt namelijk al minstens 4,1 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd.

Met iets minder dan 30 jaar tot de eindstreep van het klimaatakkoord, is momenteel 1,8 procent van de Limburgse woningen aardgasvrij. Dit blijkt uit onderzoek van Vattenfall, dat de huidige stand van zaken op het gebied van de warmtetransitie in Nederland in kaart bracht. 

Niet elke gemeente in Limburg is even ver met de overstap van fossiele brandstoffen naar groene energie. Op het gebied van warmtetransitie staat Heerlen dus op kop, maar ook in Beesel (3,9 procent) en Sittard-Geleen (3,7 procent) zijn relatief meer huizen van het gas af dan gemiddeld in Limburg. De koplopers hebben dit grotendeels te danken aan het feit dat zij er voor kozen om woningen op het warmtenet aan te sluiten in plaats van het gasnet. De gemeente Kerkrade moet de grootste stappen maken om de klimaatdoelen te halen. Hier wordt minstens 0,3 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen bijna alle huizen voor 2050 van het aardgas af moeten. Van alle woningen wordt in Limburg 1,1 procent verwarmd door middel van stadsverwarming, een duurzaam alternatief voor losse cv-ketels op gas waarmee 50 tot 80 procent CO2-uitstoot wordt bespaard. De warmtepomp is momenteel in minstens 0,7 procent van de huizen geïnstalleerd. 

 

foto: Vattenfall