Kunstproject Robin de Puy op carrégebouw Tapijnterrein

Gepubliceerd: 16-9-2020 14:22
Laatste update: 16-9-2020 14:42

Sinds twee weken is het carrégebouw van de Tapijn-campus van de Universiteit Maastricht een kunstwerk rijker. Een serie aan zwart-wit foto’s, gemaakt door de beroemde Nederlandse fotografe Robin de Puy, prijkt nu op 22 schermen, net onder de begane grond, van het souterrain.

Het kunstwerk heet ‘Screening Diversity’ en laat, naar eigen zeggen, met behulp van verschillende portretten de ‘diversiteit op de universiteit’ zien. Zo is er een soort tijdlijn gemaakt van foto’s, met uiterst links een foto van een klein kind en helemaal rechts een oudere man. Toch moet iedereen er zelf betekenis aan ontlenen, zo luidt de boodschap. Er is daarnaast een kleine ballerina te zien, maar ook een jongen in een schoolbank, enkele volwassenen én een groepje studenten van de UM zelf, die speciaal voor dit project op de gevoelige plaat zijn vastgelegd.

Het geheel vormt dus een mix van allerlei verschillende mensen, zowel qua leeftijd als gender, etniciteit, stijl etc. Eigenlijk precies die diversiteit waar de universiteit ook voor staat. 

De fotoreeks had initieel eigenlijk een hele praktische functie, als ‘kaft’ op de zonwering van het souterrain. Als je de fotografie kunsten van De Puy dus nog wilt bewonderen, moet je dat nu, met goed weer doen. In het najaar en de winter zal de zonwering namelijk minder vaak uitgerold en dus zichtbaar zijn.