Een dag een schone(re) Maas

Gepubliceerd: 14-9-2020 16:18
Laatste update: 14-9-2020 16:25

De Maas één dag vrijmaken van zoveel mogelijk zwerfafval, dat is de missie van de actie Maas Cleanup, die aanstaande zaterdag - het is dan World Cleanup day - plaatsvindt. Aan de schoonmaak-campagne tussen Mookerhei en Eijsden doen niet alleen honderden vrijwilligers mee, maar ook een groot aantal bedrijven. De georganiseerde opruimacties blijken zeer in trek, maar iedereen die nog mee wil doen wordt opgeroepen in de benen te komen.

Afval in en rondom rivieren is de laatste jaren een steeds groter probleem en dat heeft dramatische gevolgen, want rivieren spelen een essentiële rol in hoe het gaat met ons milieu. Doordat rivierwater steeds meer troep richting oceaan voert vormen zich daar grote plakkaten, de zogenaamde plastic soup. Eenmaal dáár is het nog lastiger weg te halen.

Opruimen van zwerfaval rondom de oevers is juist nu, in dit jaargetijde, belangrijk. Op dit moment staat het water namelijk nog laag. Naarmate het seizoen vordert wordt door hoogwater steeds meer plastic met het rivierwater meegenomen. In Maastricht zijn de georganiseerde opruimacties bij Borgharen en Itteren populair, en bijna ‘vol’. Maar voor het schoonmaken van de rivieroevers kun je nooit genoeg vrijwilligers en bedrijven hebben. Klik op Maascleanup, meld je eigen actie aan en doe ook mee op zaterdag 19 september!