RTV Maastricht

MUMC+ zet rookvrije koers in

De ambitie van het Maastricht UMC+ is om gezondheid te bevorderen. Roken past daar niet bij. Daarom is het MUMC+ sinds vorige week bezig om geheel rookvrij te worden.

Dit betekent dat er zowel in als rond het gebouw en de buitenlocaties van het ziekenhuis niet meer gerookt kan worden. Alle rookfaciliteiten worden weggehaald. Het beleid geldt ook voor de e-sigaret.

 

Kinderlongarts Michiel Bannier voelt zich zeer bevlogen als het op preventie, het verbod van openlijk roken en überhaupt het inkaderen van de gewoonte van roken zelf, aankomt. Alles wordt nu gedaan om een rookvrije generatie in de toekomst te garanderen. Want goed voorbeeld doet volgen. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij moet zijn. Vanaf 2025 moeten alle ziekenhuizen dan al rookvrij zijn. In Maastricht wordt zowel het ziekenhuisgebouw, de omgeving van het instituut en omliggende dependances en ook de campus met studenten rookvrij gemaakt. Het MUMC+ vindt dat ‘roken’ niet past bij de voorbeeldfunctie die het ziekenhuis heeft en wil het promoten van gezondheid uitdragen. Personeel, patiënten en bezoekers moeten er daarom aan geloven. Ook in- en rond de werkplekken mag er niet meer worden gerookt.  

 

De antirookmaatregelen gaan ver, maar dat is ook nodig. Want per dag starten er zo’n 75 jongeren met roken en de effecten van roken beginnen vroeg en zijn schadelijker dan men denkt. Zelfs rookgedrag tijdens de zwangerschap heeft invloed op het leven van een kind. Zwangere vrouwen stoppen vaak niet volledig met roken tijdens de zwangerschap omdat ze angstig zijn voor ontwenningsverschijnselen. Dat is jammer want deze ongemakken zijn vaak goed te bestrijden met nicotinepleisters. “Er is onderzoek gedaan naar sigarettenrook waar - let wel - meer dan 25 schadelijke stoffen inzitten.  De rook gaat in kleren zitten en op je huid en dat is bij pasgeborenen die hieraan zijn blootgesteld te meten. De impact van sigaretten én sigarettenrook is dus enorm. Zelfs als je zelf niet de rook inademt ben je eigenlijk aan het meeroken”, zo stelt Bannier. Dan hebben we het nog niet eens over de direct schadelijke gevolgen. “Die bestaan uit aangeboren afwijkingen, kortademigheid, ontwikkeling van ademhalingsproblemen of astma, maar ook hart- en vaatziekten”. Bovendien wordt de cirkel moeilijk doorbroken. Als een kind opgroeit met rokende ouders en de gewoonten om te roken, dan is er een grotere kans dat het kind dit zelf ook gaat doen. Dat begint vaak met het op jonge leeftijd naspelen van roken met bijvoorbeeld stokjes. Op latere leeftijd komt het dan vaker voor dat ze daadwerkelijk op echte sigaretten overgaan. Ook hangt het vaak samen met sociaal-demografische omstandigheden, een lager sociaal milieu.

 

En hoe zit dat dan met de e-sigaret? Bannier vindt het een lastige. Het is nog niet echt bewezen dat deze niet schadelijk is. Bovendien verandert het niets aan de gewoonte, en nog erger, het is vaak een tussentraject om over te stappen op de echte sigaret, ook omdat er vaak hogere nicotine doseringen inzitten. De rook van e-sigaretten is nog niet voldoende onderzocht. De e-sigaret is in ieder geval net als de gewone sigaret verboden in en rond het MUMC+. 

 

Personeel van het MUMC+ wordt intern ondersteund bij het stoppen met roken. Uit een enquête onder het personeel blijkt dat 80% van het personeel dit een goede zaak vindt. Toch wil dat niet zeggen dat rokende MUMC’ers het makkelijk vinden om te stoppen, zo vertelt Bannier. 

Mocht je willen stoppen met roken dan hoef je dat tegenwoordig niet helemaal op eigen kracht te doen. Zo zijn er websites zoals ikstopnu.nl, en kun je via een consult met je huisarts gebruikmaken van een pakket aan zorg zoals coaching, telefonisch of op afspraak, en fysieke ondersteuning met bijvoorbeeld nicotinepleisters. “Wat belangrijk is om te weten, maar wat veel mensen niet beseffen…”, zo benadrukt Bannier,.. “ is dat alle zorgpakketten van verzekeraars het stoppen met roken vergoeden. Maar je moet het wél willen”.