Gemeentelijk bestuur niet 'in control' volgens raad

Gepubliceerd: 28-5-2020 17:03
Laatste update: 28-5-2020 17:08

'De grip verloren', 'vernietigend', 'een financiële chaos', dat zijn de omschrijvingen die gisteravond in de gemeenteraad werden gebruikt om de financiële situatie in de zorg of het zogenoemde sociaal domein te omschrijven. Alle partijen in de raad zijn het roerend met elkaar eens over het feit dat het tekort van 17 miljoen, het resultaat is van een gemeentelijk bestuur dat niet ‘in control’ is, of op zijn minst, niet genoeg.

Iets dat ook bleek uit het onderzoek van bureau KPMG. Het KPMG-rapport dat verscheen, bracht de oorzaken van de financiële wanorde in kaart: kostenoverschrijdingen omdat er geen controle en terugschakeling is over cijfers, financiële verplichtingen tussen partijen, te veel en niet efficiënte zorg inhuren; het is allemaal het resultaat van een beleid dat niet stuurt en controleert in de praktijk. Bovendien is er sprake van een ‘Maastrichtse Maat’, een pakket extra voorzieningen bovenop de wettelijke zorgverplichtingen dat voor zo’n 34 miljoen extra kosten zorgt. Zowel coalitie- als oppositiepartijen lieten hun kritische geluid horen over het functioneren van het college. Alleen de Senioren Partij Maastricht, toonde begrip voor de enorme taak van de gemeente voor de begroting van het sociaal domein, waarmee het Rijk de gemeente in 2015 belastte, maar deelde de zorgen van de raad. Binnenkort komt de nieuwe pre-begroting en morgen de jaarrekening. Hopelijk zonder nog meer onvoorziene verrassingen.
Wethouder Bert Jongen, een van de vier betrokken wethouders liet weten dat het bestuur niet perse niet ‘in control’ is, maar wil net als Mara de Graaf, Jim Jansen en John Aarts niet reageren voordat het debat inhoudelijk is afgerond en zegt zich voor te bereiden op de voortzetting hiervan volgende week. Komende woensdag zal het onderwerp weer passeren en zullen er definitieve afspraken worden gemaakt wat betreft de toekomst, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.