Achter de voordeur: online schildercursus van Kumulus

Gepubliceerd: 20-5-2020 17:20
Laatste update: 20-5-2020 17:52

Als cursist van Kumulus voor tekenen, schilderen, muziek of iets anders creatiefs, kost het in deze tijden van corona behoorlijk wat discipline om het wekelijkse ritme erin te houden. Het sociale gedeelte, het contact met andere cursisten, valt weg, en dan moet je op zoek naar andere manieren om je hobby onder begeleiding voort te zetten. En dat kan ... via wekelijkse opdrachtjes op Whatsapp.

Via Whatsapp ontvangt Lous Zuiderbaan, cursist bij Kumulus, elke week kunst opdrachtjes die ze uitvoert en waarop ze feedback ontvangt. Op maandag, dinsdag en donderdag geeft docente Eva haar kunstlessen. Vandaag was dat een zelfportret, een genre dat populair was in de 19e eeuw. Toen veranderde de rol en status van de kunstenaar en werd de mens achter het kunstwerk belangrijker. Het 'portret' werd een middel waarmee de kunstenaar zich kon laten zien. De opdracht van vandaag  is gebaseerd op de tentoonstelling 'In the picture' die te zien was in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Omdat je jezelf als oefenmateriaal in deze tijd altijd bij je hebt, is het een voor de hand liggende optie, zo laat Lous weten. Vervolgens moet je een manier en stijl van werken kiezen, dat mag een foto van jezelf zijn, maar je kunt natuurlijk ook  met een spiegel werken. Lous nam een foto van haarzelf op het strand in Normandie.

Haar schilderkunst en die van andere Kumulus cursisten verzamelt ze op een website om in deze tijd inspiratie en creatieve motivatie te vinden. Op de pagina 'Coronakunst' zijn alle werken uit deze periode te zien. Uiteindelijk is het plan om al deze kunst die verborgen zit in huiskamers samen te brengen in een tentoonstelling bij Kumulus.

Klik op: Schildervreugd/coronakunst

,