RTV Maastricht

GGD Zuid-Limburg roept hulp vrijwilligers in voor reiniging ambulances

De coronacrisis zorgt ervoor dat de mondkapjes en desinfectiemiddelen er doorheen vliegen. Bij de verscherpte hygiënemaatregelen hoort ook een grondige reiniging van alle ambulances. Om het ambulancepersoneel van GGD Zuid-Limburg (dat ook Maastricht actief is) een beetje te ontlasten zijn er vrijwilligers nodig die kunnen helpen bij het reinigen van de ambulances. De GGD Zuid-Limburg doet daarom een oproep.

De vrijwilligers hoeven alleen de op het oog ‘schone’ ambulance - er is dus geen sprake van braaksel of bloed - te reinigen. De aangeraakte oppervlakken en instrumenten in het voertuig worden behandeld met desinfectiemiddel dat virussen doodt. Met een vernevelapparaat wordt vervolgens de ruimte gezuiverd. Ziekenhuizen zetten dit apparaat ook in bij operatieruimten, het verspreidt onder hoge druk desinfectant in alle hoekjes en gaatjes van de ambulance. Het interieur is dan voor bijna 99% gereinigd. 

Als vrijwilligers zich bezighouden met de schoonmaak dan kan het ambulancepersoneel andere belangrijke taken uitvoeren. De dienst benadrukt dat iedereen, ondanks deze turbulente tijd, op hen kan rekenen. Het ambulancepersoneel is getraind op situaties zoals deze pandemie. Mensen moeten daarom niet terughoudend worden en in geval van nood het alarmnummer vooral blijven bellen. Vrijwilligers voor het reinigen van de ambulance kunnen aanmelden via mail: rene.willems@ggdzl.nl