RTV Maastricht

Maastrichtse horeca: verlenging sluiting tot 28 april zorgt voor nieuwe onzekerheden

De verlenging van de maatregel waarbij cafés en restaurants tot en met 28 april zeker dicht moeten blijven, komt ook bij de Maastrichtse horeca-eigenaren niet als verrassing. RTV Maastricht deed een telefonische rondgang bij enkele ondernemers over de gevolgen van deze verlenging.

Hoewel er alle begrip is voor de situatie, is de onzekerheid enorm. “We kunnen voorzichtig constateren dat er horecazaken zijn die het hoofd niet meer boven water kunnen houden en die na de crisis de deuren niet meer openen”, betreurt John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland Maastricht Heuvelland.

Het werk voor het horecapersoneel valt vaak compleet weg. Soms kunnen bepaalde werkzaamheden nog doorgaan. Zo verkoopt Talentino in hun bakkerij bij het MUMC+ en De Groene Loper nog wel broden en vlaaien. Andere ondernemers zoeken creatief naar alternatieven om de financiële situatie een beetje te verlichten. “Om de Limburgse boeren te steunen ga ik zelf asperges steken en ben ik bezig met plannen voor een lekker aspergemenu dat klanten thuis kunnen eten”, vertelt Jeroen Raes van Restaurant Rozemarijn.

Het inrichten van een afhaal- en bezorgservice is lang niet voor iedere horecazaak een optie. “Gastvrijheid en beleving laat zich heel moeilijk in een pakketje stoppen”, verduidelijkt John Paulus. Momenteel zijn horeca-ondernemers vooral druk met het aanvragen en uitzoeken van de doorbetalingsregeling die het kabinet voor het horecapersoneel heeft getroffen. “We zijn blij met de regeling, maar we zijn ook bang. Als het allemaal niet goed loopt doordat er bijvoorbeeld teveel aanvragen zijn, dan is er kans dat er vertraging ontstaat in het betalen van de salarissen aan het einde van deze maand”, aldus Paulus. “Daarnaast voelen wij ons als ondernemer gemotiveerd om samen met ons personeel in overleg te gaan. Misschien kunnen zij bijvoorbeeld iets bijdragen in de zorgsector waar de nood nu hoog is.” Ondanks de onzekere tijden proberen de Maastrichtse uitbaters zich voornamelijk op de toekomst te richten. “We praten als horeca met elkaar over een traject voor het moment dat we weer mogen openen. Voor de toekomst moeten we samen als stad Maastricht kijken hoe we dit gaan oplossen”, aldus Paulus.