Meer maatregelen en handhaving

Gepubliceerd: 24-3-2020 15:34
Laatste update: 24-3-2020 16:25

We nemen de pandemie niet serieus genoeg en daarom kwam het kabinet gisteravond met wederom nieuwe maatregelen.

Afgelopen weekend trokken we er ook in Maastricht, massaal op uit en blijkt het vermijden van grote groepen en het 1,5 meter afstand houden erg moeilijk. We lijken ons niet te realiseren dat we niet alleen ons zelf in gevaar brengen, maar ook anderen omdat we het virus, ook al zijn we niet ziek, nog steeds kunnen verspreiden. Ter voorkoming van die tienduizenden of zelfs honderdduizenden extra doden als we zo doorgaan en daardoor overbelasting van de zorg, worden nu ALLE gelegenheden waar mensen bij elkaar komen tot 1 juni verboden. De grens van 100 personen verdwijnt, maximaal drie personen, tenzij het een gezin betreft, mogen op gepaste afstand bij elkaar zijn. Ook thuis, mag je niet meer dan 3 mensen uitnodigen, mits de woonruimte de bewaring van 1,5 m afstand toelaat. Doe je dit niet, dan volgen er boetes die kunnen oplopen tot 400 euro. Politie en handhaving, aangestuurd door onze burgemeester, gaan hierop toezien en worden gemachtigd door onze burgemeester om snel te kunnen ingrijpen. Hoe dat in Maastricht concreet gaat gebeuren, horen we morgen. Houd daarom morgen alle kanalen van RTV Maastricht in de gaten voor het laatste nieuws omtrent handhaving van de maatregelen in Maastricht.


Onder de nieuwe maatregelen hoort ook dat kappers en nagelstudio’s hun deuren moeten sluiten. Daarnaast moeten winkels een streng deurbeleid hanteren om te zorgen dat mensen in de zaak voldoende afstand kunnen bewaren. Markten blijven afgelast, tenzij deze onderdeel uitmaken van de voedselketen, oftewel de supermarkt vervangen. Kinderen mogen nog buiten spelen met elkaar, maar voor volwassenen geldt dat een blokje om of naar de supermarkt in je eentje moet én op tijdstippen dat het niet te druk is. Supermarktpersoneel loopt een groot risico op besmetting en raakt door de drukte, letterlijk in de verdrukking. Dit laatste zorgt ervoor dat veel supermarkten aanpassingen doen om 1,5 meter voor personeel én klant te waarborgen. Zo mag er per 10 vierkante meter winkeloppervlak nog maar een klant naar binnen, krijgen vakkenvullers hesjes met - houd afstand - logo: zij worden vaak door klanten per ongeluk vastgepakt als ze iets vragen.

Ook is er een verplicht gebruik van het winkelkarretje. Bij meerdere supermarkten zoals Albert Heijn geldt dat personeel de karren poetst na gebruik met desinfectans en zijn er transparante schermen evenals handschoenen in gebruik bij de caissières. Tot slot zijn er sommige zelfscanners afgesloten om 1,5 meter tussen mensen te waarborgen.