Taxi-stickers tegen concurrentie tijdens carnaval

Gepubliceerd: 18-2-2020 16:48
Laatste update: 18-2-2020 16:01

Met carnaval en andere evenementen is de taxi-concurrentie moordend. Chauffeurs uit het hele land reizen tijdens de carnavalsdagen naar Maastricht af om hun graantje mee te pikken. Om de lokale ondernemers tegemoet te komen zodat zij het monopolie behouden op de rittenmarkt, zijn er weer Mestreechter Vastelaovend Taxi-stickers in het leven geroepen. Deze maken de taxi’s herkenbaar als Maastrichtse taxi en dat is belangrijk om het hoofd als taxibedrijf boven water te houden. 

Taxi Maastricht geeft aan dat het de spuigaten uitloopt en de lokale taxibedrijven de dupe worden van de goudzoekende concurrentie. Zo kunnen taxibedrijven sporadische korte ritten normaliter niet aannemen omdat ze erop bijleggen, dat zou nu dus wel kunnen, mits ze niet weg worden geconcureerd. Toch zijn de gevolgen niet alleen financieel, het heeft ook te maken met het lokale imago van taxi’s. Lokale chauffeurs weten de weg, de kortste routes en hebben er meer belang bij om vriendelijk te zijn dan de concurrent die na de carnaval toch weer uit Limburg vertrokken is, aldus MT-personenvervoer Maastricht.

De gemeente Maastricht voert op dit moment geen beleid om taxi’s van buiten de regio te weren omdat zij vindt dat het vrijemarktprincipe voorop staat. Iedere taxichauffeur heeft evenveel rechten en plichten.  De meeste Maastrichtse taxibedrijven zijn al jarenlang in het bezit van een vergunning. De ontheffingen voor het centrum in te mogen horen daarabij ook tijdig aangevraagd te worden. Taxibedrijven buiten de regio zijn hier vaak te laat mee, waardoor ze geen toegang hebben tot het centrum.