Dieven bende steelt nu ook in Maastricht Toyota katalysators

Gepubliceerd: 18-2-2020 11:52
Laatste update: 18-2-2020 14:00

Zijn katalysators het nieuwe koper? Oftewel een aantrekkelijke buit voor dieven? Daar lijkt het wel op, maar niet vanwege de hoeveelheid edelmetalen, wat men misschien zou vermoeden. Er zit slechts een kleine hoeveelheid van metalen van waarde in.

Hoewel het stelen van dit verplichte auto-onderdeel nog geen aparte ‘incidentcode’ kent en daardoor geen exacte cijfers over de diefstallen bekend zijn bij de politie, hebben eigenaren van bijvoorbeeld de wat oudere Toyota Prius modellen steeds vaker last van dit ontbrekende auto-onderdeel. Na Groot-Britannië en andere plekken in Nederland, lijkt de verantwoordelijke ‘katalysator-bende’ nu dus ook in Maastricht neer te strijken. 

Het zijn gemakkelijke doelwitten, maar niet echt rendabel. Katalysators worden verkocht om te hergebruiken in auto's en zorgen tweedehands maar voor een kleine vijftig a zestig euro voor de dieven. Prius-eigenaren zijn daarentegen wel veel kwijt om een nieuwe aan te schaffen omdat de prijs van het onderdeel al gauw 2400 euro is.

Eigenaren van de iets nieuwere modellen, vanaf ongeveer 2008, hoeven zich minder zorgen te maken. Bij hen is de katalysator minder makkelijk los te krijgen.