Ruim baan voor het hermenieke

Gepubliceerd: 29-1-2020 16:19
Laatste update: 29-1-2020 15:49

Zaate Hermeniekes, ze zijn voor de meeste Maastrichtenaren een onmisbaar onderdeel van carnaval. Maar de afgelopen jaren werd de positie van deze bonte muziekgroepen steeds kwetsbaarder.

Ze worden vaak overstemd door de harde muziek van muziekkarren en café’s en zijn toe aan verjonging. Als liefhebbers van de Zaate Hermeniekes hebben burgemeester Penn-te Strake en ex-stadsprins Armand I daarom besloten tot een nieuwe aanpak. 

Carnavalsdinsdag wordt 'de Daag vaan de Zaate Hermeniekes', waarbij zij acht speciale podia in de stad aandoen. Om half zes 's avonds zullen de kleurrijke muziekgroepen gezamenlijk op het Vrijthof het Mestreechse Volksleed spelen. Onder andere deze onderdelen van het programma moet carnavalsdinsdag een impuls geven. Tegelijkertijd hoopt men zo ook de verjonging van de hermeniekes te stimuleren. 

De Zaate Hermeniekes zelf reageerden enthousiast op de grotere rol die zij gaan spelen op carnavalsdinsdag. Ook hebben meerdere horeca ondernemers al aangegeven dat ze de hermeniekes een podium gaan bieden.