RTV Maastricht

Wat te doen als het coronavirus nadert? GGD Zuid-Limburg geeft raad

Het coronavirus rukt op. De teller staat op 2798 gevallen en na de eerste besmetting in Duitsland lijkt het alsmaar dichterbij te komen. Nederland kondigt nu het hoogste niveau van waakzaamheid aan, dat besloot de minister Bruins op advies van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dit hoogste dreigingsniveau van een zogenoemde A-Ziekte, waarmee de ernst van de infectieziekte wordt aangegeven (je hebt A, B en C), betekent dat wanneer iemand door het virus besmet raakt, specialisten de plicht hebben dit te melden bij de GGD (de gemeentelijke gezondheidsdienst). Zo hoopt men inzicht en vat te krijgen op de verspreiding en een eventuele epidemie te voorkomen. Maar voor het zover is, is het goed om wat meer te weten over het virus zelf. 

Volgens Casper den Heijer, arts infectieziektebestrijding van de GGD Zuid-Limburg, is het virus vooralsnog altijd terug te leiden naar China, waar ook de uitbraak begon. In principe goed nieuws want dat betekent dat de bron niet in Europa of Nederland ligt, wat de verspreiding ook al weer inperkt. In China vindt het virus zijn oorsprong, meer specifiek in het verhandelen van vleermuizenvlees, beestjes die vaak ziekten overbrengen, helaas, aldus de arts. In China is vleermuizenvlees vaak een lekkernij en wordt het ook rauw gegeten en verhandeld als ‘bushmeat’, een soort wild, onder niet al te beste hygiënische omstandigheden. “Wat je dan ziet is dat virussen van het ene dier op het andere dier overgaan en ook dan uiteindelijk naar de mens”, aldus Den Heijer.  Door een toevallige verandering, omdat het virus zich aanpast aan omgevingsfactoren om te kunnen voortbestaan, wordt de mens opeens bevattelijk voor de ziekteverwekker. Eigenlijk een soort ‘survival of the fittest’, zoals Darwin dat al beschreef. Diersoorten overleven volgens de evolutieleer bij toevallige verandering van hun DNA of vermogen van buigzaamheid naar de aanwezige omstandigheden en dat lijkt precies het geval te zijn bij het coronavirus. Vandaar ook dat dit virus nu de kop opsteekt en we eigenlijk in de toekomst nooit helemaal gevrijwaard zijn van infectieziektes. In principe is het virus niet gevaarlijker als het influenza virus wat de griep veroorzaakt, maar juist omdat het een nog onbekende ziekteverwekker is en de wetenschap niet weet hoe het zich verder ontwikkelt en manifesteert, brengt dit een risicofactor met zich mee. Het kan best zijn dat het advies en de ernst van het virus, zoals die tot nu toe werd aangenomen, nog veranderd. Net als het Influenza virus is het coronavirus dus dodelijk voor mensen met een zwakke gezondheid en kwetsbare groepen zoals ouderen of patiënten met andere kwalen. 

Gelukkig is er vanuit regelgeving en het RIVM, een plan bij dit dreigingsniveau. De GGD geeft aan dat zodra er gevallen in Nederland bekend zijn, er regels, adviezen en protocollen van toepassing zijn die specialisten, denk aan; ziekenhuisartsen, huisartsen en GGD, uitvoeren. Ook op luchthavens zoals Schiphol, is er screening bij binnenkomende passagiers. Bij verdenking van besmetting, wordt de patiënt gemonitord en zal een zogenoemd Bron-Contact onderzoek plaatsvinden: al zijn contacten, de personen die in aanraking  zijn geweest met de besmette persoon worden dan in de gaten gehouden. Bij het vertoon van symptomen zoals koorts, zullen deze ‘contacten’ verplicht worden geïsoleerd en zo nodig in quarantaine worden geplaatst. Alles om besmetting in te perken en een epidemie te voorkomen. “Er is altijd een plan”, zo stelt de arts infectieziektebestrijding van de GGD Zuid-Limburg. Net als bij het ebolavirus en SARS virus is men landelijk op het gebied van faciliteren, extra bedden in ziekenhuizen en het in quarantaine plaatsen, voorbereid. Daarnaast weten alle betrokken partijen en specialisten wat te doen”. Wat de persoon zelf verder kan doen is zijn hygiëne waarborgen. Het virus draagt men via druppeltjes door hoesten en niezen over. Moet je niezen, doe dit dan in je elleboogplooi en was je handen regelmatig. Een mondkapje (te dragen alleen bij een uitbraak of epidemie) helpt niet voor de verspreiding omdat het druppeltjes zijn, maar het geeft wel een goed signaal af, namelijk dat van afstand houden. En dat kan nooit kwaad, zo stelt Den Heijer.