RTV Maastricht

Provincie: belasting nekt vliegveld Beek

Uit milieu-overwegingen wil Den Haag vanaf volgend jaar een belasting invoeren op onder andere vrachtvliegtuigen. Het provinciebestuur laat het kabinet nu per brief weten dat Maastricht-Aachen Airport hierdoor onevenredig hard zal worden getroffen.

 

Met name omdat luchtvrachtvervoerders hier eerder zullen uitwijken naar bijvoorbeeld het nabije Luik. Van dergelijke concurrentie heeft bijvoorbeeld Schiphol minder of geen last, zo schrijft Gedeputeerde Staten, dat vindt dat het Haagse plan te veel is geschreven met de Amsterdamse luchthaven in het achterhoofd. De bestuurders pleiten voor nader onderzoek en een meer internationale blik. Zij wijzen er bovendien op dat Maastricht-Aachen Airport al flink is achtergesteld door het verbod op nachtvluchten en het verbod op het gebruik van de volledige startbaan.

De toekomst van Maastricht-Aachen Airport is onduidelijk sinds de uitbater vorig jaar de exploitatie terug gaf aan de provincie en het bestuur nu eerst wil wachten op de eisen die gesteld worden in een nog te verschijnen landelijke luchtvaartnota.