Nieuwe opzet Zate Hermeniekes Konkours

Gepubliceerd: 16-1-2020 09:31
Laatste update: 16-1-2020 08:33

’t Zate hermenieke vaan verdeenste, acht podia verdeeld over het centrum waar de hermeniekes hun klanken kunnen laten horen en een gezamenlijke afsluiting met een aubade aan de stadsprins. De Tempeleers maken carnavalsdinsdag tot ‘Dag vaan ’t Zate Hermenieke’.

Samen met oud-stadsprins Armand Peereboom zijn diverse initiatieven ontwikkeld die een impuls moeten geven aan de rijke traditie van zate hermeniekes in Maastricht. Eerder werd al bekend dat ’t zate hermenieke dit jaar de medaille van de stadscarnavalsvereniging siert. Daar komt nu bij dat carnavalsdinsdag voortaan volledig in het teken van de zate hermeniekes zal staan. Het aloude zate hermeniekesconcours krijgt daarbij een andere invulling en er wordt een aantal nieuwe initiatieven toegevoegd.
De zate hermeniekes beginnen dit jaar op carnavalsdinsdag met iets nieuws: bij het monument voor Zate Hermeniekes van Han van Wetering op het Vrijthof wordt het ‘hermenieke vaan verdeenste’ uitgeroepen. Het zate hermenieke dat zich dat jaar op een bijzondere manier heeft gepresenteerd qua bijvoorbeeld muziek, originaliteit, verjonging of ‘sjariteit’ krijgt een wisseltrofee gemaakt door Van Wetering. Deze mogen ze een jaar houden. Na inlevering van de trofee krijgen ze een blijvende herinnering van de hand van Chrit Rousseau.
Daarna is er, voor wie dat wenst, een ontbijt op het Onze Lieve Vrouweplein.
Armand Peereboom: “Dat was jarenlang een traditie en die willen de hermeniekes zelf nieuw leven inblazen. Hermeniekes die zelf al afspraken hebben met andere horecazaken over een ontbijt, kunnen uiteraard daar terecht.”
Het zate hermeniekesconcours zelf is dit jaar niet zoals gewoonlijk bij één podium op het Vrijthof, maar op acht diverse podia in de stad (Sint Pieterstraat, Graanmarkt, Onze Lieve Vrouweplein,Vissersmaas, Stationstraat, Mariapleintje, Markt en Vrijthof). Om 16.30 presenteren de hermeniekes zich tot slot aan ‘Zienen Hoegen Hoeglöstegheid’ op het Vrijthof. Na het ontvangen van een medaille, spelen ze allemaal samen het ‘Mestreechs Volksleed’, met de stadsprins als dirigent.