Maastrichts duurzaam rietje op de Horecava

Gepubliceerd: 14-1-2020 16:21
Laatste update: 14-1-2020 15:41

Joe Peereboom uit Maastricht is student International Business in Amsterdam en gaat met zijn bedrijf Joe's Heroes natuurlijke rietjes -gemaakt van bamboe, stro of suikerriet- op de markt brengen. Hij lanceert zijn nieuwe bedrijf op de Nederlandse horecavakbeurs Horecava.

 

Het idee van de Maastrichtenaar begint in Afrika, (in tegenstelling tot de berichtgeving van andere media die Azië als beginpunt van zijn product noemen), zo zegt hij zelf,  waar hij tijdens het snorkelen door plastic aangetast koraal en aangespoeld plastic op de parelwitte stranden aantrof. Per dag gebruikt men wereldwijd zo'n half miljoen rietjes, vier procent van de plastic soep in de oceanen bestaat uit rietjes, terwijl ze vervangbaar zijn en goed voor eenmalig gebruik, zo vindt Peereboom.

Joe, zelf student, ziet het gebruik van rietjes vooral  in het nachtleven. Zijn nieuwe bedrijf richt zich dan ook op horeca, hotels en evenementen.

Per 2021 is het gebruik van plastic rietjes door de Europese Unie ingeperkt en gaan horecabedrijven aan de slag met alternatieven voor de plastic rietjes. Papieren rietjes blijken in de praktijk niet praktisch te zijn, ze worden zacht en kinderen bijten ze stuk. Joe verkoopt rietjes van stro, suikerriet of bamboe. In zijn gebruik van suikerriet is hij op dit moment de enige, zo stelt hij. Restafval van stro en suikerriet die normaal vaker verbrand worden, krijgen zo een nieuw leven. De rietjes van Joe's Heroes zijn in zijn geheel afbreekbaar in tegenstelling tot plastic rietjes, waarbij het twee eeuwen duurt voordat ze verdwijnen. Het importeren van de rietjes is tot slot niet zo duurzaam, de rietjes komen vooralsnog uit China.