RTV Maastricht

Petitie stikstofproblematiek overhandigd; boeren verlaten in goede stemming het Provinciehuis

“Gebruik je boerenverstand”, dat is de leuze die de boeren vandaag gebruiken tijdens de demonstratie tegen de nieuwe regelgeving rondom het stikstofprobleem.

De huidige maatregelen maken het steeds moeilijker voor boeren om hun bedrijf draaiende te houden. Ze mogen namelijk nauwelijks of niet uitbreiden. Deze nieuwe oplossing voor de te grote stikstofuitstoot is de druppel die de emmer doet overlopen. In andere delen van het land lopen daardoor de ‘boerenprotesten’ uit de hand, maar de Limburgers pakken het anders aan. Een honderdtal tractoren parkeert netjes langs de weg voor het gouvernement en een aantal andere op het plein voor de ingang. De demonstrerende boeren wachten rustig af.

Rond het middaguur worden de boeren van harte welkom geheten in het Provinciehuis. Na een aantal toespraken voor een volle zaal en het aanbieden van de petitie laat gedeputeerde Ger Koopmans weten dat hetgeen eerder is besloten van kracht blijft, maar hij belooft aanpassingen ten voordele van de boeren. Koopmans, die namens gouverneur Theo Bovens het woord voert, laat daarnaast weten dat de besluiten ook afhangen van wat de minister en de rechters besluiten. In een goede stemming verlaten de boeren het provinciehuis. Het is nog niet helemaal wat ze willen, maar het lijkt erop dat er een begin is.