Gaat Maastricht de woonplicht van minstens drie jaar zoals in Amsterdam volgen?

Gepubliceerd: 9-7-2019 16:16
Laatste update: 9-7-2019 16:31

Als je een huis koopt moet je daar ook gaan wonen, althans voor de komende drie jaar. Dat is wat de gemeenteraad van Maastricht wil met de invoering van de woonplicht.

Het idee erachter is dat het uitmelken van de woningmarkt door kopers die vervolgens weer verhuren, dus in feite beleggen in vastgoed door deze weer als dure huurwoningen aan te bieden, tegen te gaan. En dat niet alleen. Ook de mobiliteit, het doorgroeien van mensen in de woningmarkt, wat vaak onmogelijk wordt gemaakt door opkopers van panden en woningen,  wordt daarmee haalbaar. Het betreft dan vooral de doorstroom van de goedkope naar middeldure koopwoningen.

Aanleiding voor het voorstel was de motie die de SP indiende en waar GroenLinks en Liberale Partij Maastricht zich achter schaarden. Maastricht volgt hiermee Amsterdam met een overspannen woningmarkt: veel vraag naar woningen die voor te hoge prijzen van de hand worden gedaan. Middeldure woningen gaan daar door als woningen van het duurdere segment, waardoor woningzoekenden met middeninkomen geen kans krijgen. Afgelopen mei werd daar de regeling door de gemeente ingevoerd en zelfs als voorwaarde in het koopcontract opgenomen. Ook Rotterdam en Groningen overwegen een dergelijke koopplicht omdat daar ook de vraag naar betaalbare woningen stijgt. Omdat volgens wethouder Vivianne Heijnen, die ‘wonen’ in haar portefeuille heeft, niet te vergelijken is met Amsterdam, wil zij eerst goed inventariseren alvorens Maastricht daadwerkelijk tot dergelijke concretisering en realisering van een woonplicht overgaat, zo meldt krant De Limburger.