Maastricht op lijst belangstellenden wietproef

Gepubliceerd: 12-6-2019 13:44
Laatste update: 12-6-2019 13:46

Gemeenten die zich wilden aanmelden voor de zogenaamde wietproef hadden daarvoor tot afgelopen maandag de tijd. Uit een voorlopige inventarisatie blijkt dat het allemaal nog niet lekker loopt. Zo hebben vooral grote gemeenten laten weten geen trek te hebben in het experiment. Maastricht staat na veel wikken en wegen in ieder geval wél op de lijst van belangstellenden. De lokale coffeeshops staan er in beginsel positief tegenover, maar eerst willen ze duidelijkheid over de details van het experiment.

De wietproef is bedoeld om illegale wietkwekerijen een halt toe te roepen. Nu is de inkoop van softdrugs door coffeeshops nog officieel verboden, terwijl het verkopen ervan wordt gedoogd. Op de georganiseerde misdaad heeft deze spagaat een grote aantrekkingskracht. Door het legaal aanbieden van de softdrugs in tien verschillende proefgemeenten zou gedurende vier jaar worden bekeken of dat effect heeft op de drugscriminaliteit.

Of Maastricht inderdaad gaat deelnemen aan de proef is echter nog de vraag. Geluiden gaan op dat een aantal van tien deelnemers te weinig zou zijn. En dat het experiment faalt als de grote gemeenten niet meedoen.