1,5 miljoen voor herstel stadsmuur

Gepubliceerd: 11-6-2019 12:28
Laatste update: 11-6-2019 14:04

Het herstelplan van de walmuur is bekend. Na overleg met de restauratie-architect en bouwkundige adviseurs en constructeurs van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kan er, zoals de gemeente het noemt, een grove raming van de kosten worden gemaakt, namelijk zo’n 1,5 miljoen. Het herstel vindt in twee fasen plaats.

In de eerste fase is er een half miljoen euro nodig voor het stutplan, dat de veiligheid moet waarborgen en garandeert dat de muur niet verder instort. Hiervoor is deze stutconstructie aan weerszijden nodig, en deze zal blijven staan tot de zomer van 2020.

Dan fase twee, de herbouw van de walmuur, wat zo’n 1 miljoen euro gaat kosten. Ook hierbij staat de veiligheid voorop, en komt het oorspronkelijke ontwerp op de tweede plek. De materiaalkeuze is overigens nog niet bekend.

Voorlopig wordt er nog onderzoek gedaan naar vergunningen, het aanbestedingstraject, preciezere herstelkosten en hoe de reparatie bekostigd kan worden. Hierna worden de rondelen de Vief Köp en Haet en Nyt veiliggesteld en weer toegankelijk gemaakt voor publiek