Queen of Hearts gaat hart- en vaatziekten voorspellen

Gepubliceerd: 22-5-2019 11:37
Laatste update: 22-5-2019 11:45

De Universiteit Maastricht is een crowdfundingactie gestart voor een fonds dat zich zal gaan bezighouden met onderzoek naar het voorspellen van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Het doel van het fonds is het aantal sterfgevallen in deze groep over 25 jaar te hebben gereduceerd met 25 procent. Nu lijden nog een op de vier vrouwen aan de aandoening.

Vrouwen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten kunnen opgespoord worden door het Queen of Hearts Fonds door middel van onderzoeken naar hun zwangerschap en moederkoek. Als blijkt dat er een verband is tussen beginnende slagaderverkalking in de placenta en zieke bloedvaten op andere plekken in het lichaam, dan kunnen deze vrouwen door onderzoek makkelijk gevonden worden. Zij kunnen dan geholpen worden met bijvoorbeeld medicijnen of leefstijladvies om toekomstige aandoeningen te voorkomen.

De crowdfundingactie heeft tot nu toe al bijna 45.000 euro van de benodigde 75.000 euro opgehaald. Ook organiseert het Queen of Hearts Fonds een benefietavond op 24 mei, ter gelegenheid van de internationale dag voor zwangerschapsvergiftiging.