Door het Heuvelland fietsen tijdens nierdialyse

Gepubliceerd: 14-3-2019 11:39
Laatste update: 14-3-2019 10:41

Nierpatiënten hebben sinds kort de mogelijkheid om in het Maastricht UMC+ te fietsen tijdens het dialyseren. Vandaag, tijdens World Kidney Day, was de officiële aftrap van dit bijzondere project.

De dialyse-afdeling van het Maastricht UMC+ heeft met financiële steun van de Nierstichting Challenge een geavanceerde hometrainer laten ontwerpen voor dit speciale doel. Patiënten kunnen gewoon in hun dialysestoel blijven zitten en tegelijkertijd pedaleren. Tijd en weerstand (wattage) zijn instelbaar. Om het fietsen extra aantrekkelijk te maken, kunnen ze tijdens het fietsen naar een groot beeldscherm kijken waarop een fietsroute naar keuze wordt vertoond. Dat kan het Zuid-Limburgse heuvellandschap zijn, maar indien gewenst kan er ook virtueel door de Franse Alpen of door San Francisco worden gefietst.

Het fietsen tijdens de dialyse heeft tal van voordelen voor de patiënt. Zo worden bepaalde afvalstoffen (met name fosfaat) beter verwijderd uit het bloed en zijn er minder bloeddrukdalingen tijdens de behandeling. Bovendien is bewegen altijd goed voor het lichaam, bijvoorbeeld voor hart- en bloedvaten. Fietsen tijdens de dialyse verhoogt de kwaliteit van leven in hemodialysepatiënten, vooral door verbetering van het fysiek functioneren. Verder onderbreekt het bewegen een lange periode van zitten (voor de meeste patiënten vier uur) en geeft het kijken naar de virtuele fietsroute afleiding. Aan het project is ook een wetenschappelijk onderzoek verbonden. Onderzoeksvraag is of de spiermassa in dialysepatiënten behouden kan blijven als beweging gecombineerd wordt met voeding tijdens de dialyse.