RTV Maastricht

Niet betalen bij verkeersboetes?

Rumoer onder verkeersdeskundigen: het gerechtshof in Arnhem bepaalde een tijdje terug dat verkeersboetes niet geldig zijn als hier geen papieren verkeersbesluit aan ten grondslag ligt. Volgens sommige juristen kan de overheid daarom een hausse aan bezwaren tegen die boetes verwachten.

Het gaat met name om het negeren van tijdelijke verkeersborden, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden. Ook hier moet volgens de rechter een besluit op papier aan ten grondslag liggen. Overheden beroepen zich dan op de uitzonderingsregel die geldt voor spoedklussen. Maar volgens juristen geldt deze alleen in noodsituaties, bijvoorbeeld bij een overstroming. In de praktijk worden verkeersbesluiten - als ze al administratief afgehandeld worden - overigens vaak pas achteraf genomen. Een eerder opgelopen boete is ook dan aanvechtbaar.

Volgens lokale overheden zal het zo’n vaart niet gaan lopen met inwoners die inzage eisen in verkeersbesluiten. De gemeente Maastricht zegt zelf regelmatig opschoonacties te houden om wet en praktijk met elkaar in overeenstemming te brengen.