RTV Maastricht

Opera concentratiekamp opnieuw uitgevoerd

Het is bijna niet voor te stellen; een Joodse kinderopera uitgevoerd op het concentratiekamp. Toch gebeurde het in het Tsjechische concentratiekamp Theresienstadt. Hier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de kinderopera Brundibár uitgevoerd.

Brundibár is een stuk van de Joodse componist Hans Krása, vlak nadat hij zijn werk voltooid had brak de Tweede Wereldoorlog uit. De componist werd niet veel later in het Tsjechische concentratiekamp Theresienstadt opgesloten. Maar zijn opera leeft voort en wordt al snel door een Joods weeshuis opgepikt waar kinderen de opera een jaar lang oefenen. UIteindelijk gaat het stuk in 1942 alsnog in première in het weeshuis. Een vriend van Krása weet de kinderopera het concentratiekamp in te smokkelen, waarna de Joodse kinderen Brundibar tijdens hun gevangenschap uitvoeren. De Nazi’s stonden dit toe om de geruchten over de slechte omstandigheden in het concentratiekamp de kop in te drukken.

Nu, vijfenzeventig jaar na de bevrijding van Limburg wordt dit muziekstuk opnieuw uitgevoerd. In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg is de opera in meerdere theaters te zien. De jeugdopera wordt geproduceerd door de Limburgse Koorschool, in samenwerking met Opera Zuid en Kumulus Muziekschool Maastricht. Kinderen en jeugd in de leeftijd van 9 tot 19 jaar kunnen vanaf 23 februari auditie doen.