RTV Maastricht

Debat spionage: gemeente bereidt zich voor

Volgende week staat - wat inmiddels heet - de spionagezaak op de rol van de Maastrichtse gemeenteraad. Met name de oppositiepartijen hebben veel vragen over de gevoelige kwestie, waarbij een recherchebureau werd ingeschakeld - en buiten haar boekje ging - om de bron van gelekte bestuursteksten te achterhalen. Wie wist en besloot wat op welk moment?

 

Op de agenda van de gemeenteraad volgende week: de spionagezaak, zoals deze inmiddels heet. Wat is het verhaal?

Maastrichtse ambtenaren van ondersteunende gemeentediensten - zoals ICT’ers - moeten verhuizen naar een pand in Heerlen, waar zij met collega’s uit die stad en uit Sittard-Geleen de krachten bundelen en daarmee de belastingbetaler geld besparen. Tegen dit plan kwam verzet, onder meer van vakbondsleden over de arbeidsvoorwaarden.

In uitgelekte bestuursnotulen stond dat moest worden bekeken of deze lastige ambtenaren konden worden ontslagen. Hierop schakelde de gemeente Maastricht een recherchebureau in. De rechercheurs gingen in hun zoektocht naar het lek hun boekje te buiten: zij bekeken bijvoorbeeld meer mails dan nodig, zo werd later in een onafhankelijk rapport geconstateerd.

De sfeer ten stadhuize is inmiddels ijzig, verklaren betrokkenen. Het College van B&W vergadert zo’n beetje iedere dag en probeert te redden wat er te redden valt. Zo betrof de gelekte tekst een concept, stelt ze, waarin de gang van zaken verkeerd werd voorgesteld. Betrokken bestuurders kunnen zich niet meer herinneren wat er destijds - de vergadering was tien maanden geleden - precies is gezegd. De gemeentesecretaris die de opdracht gaf tot het rechercheonderzoek is ondertussen op vakantie en gaat aansluitend met pensioen. En de oppositie in de gemeenteraad heeft veel vragen, bijvoorbeeld over welke bestuurder wat wist en besloot op welk moment. Wordt vervolgd.