Laatste telefoongidsen worden verspreid

Gepubliceerd: 6-12-2018 15:07
Laatste update: 6-12-2018 14:12

Rond deze tijd van het jaar valt voor het laatst de gedrukte versie van De Telefoongids & Gouden Gids (DTG) in de brievenbus. Vorige week startte de verspreiding van de laatste gids in regio's Geleen, Heerlen en Maastricht. Daarmee komt na bijna 140 jaar een einde aan een unieke informatievoorziening van telefoon- en adresgegevens.

Sinds 1996 verschijnen de (altijd actuele) gegevens ook al online op detelefoongids.nl. Het zal niemand verbazen dat inmiddels het overgrote deel van de gebruikers telefoonnummers, adresgegevens en openingstijden van winkels online opzoekt. Om de beperkte groep ouderen die de gedrukte versie van de gids nog gebruiken tegemoet te komen, worden er speciale cursussen georganiseerd door DTG in samenwerking met SeniorWeb om hen te helpen de overstap naar online te maken.
De eerste telefoongids verscheen in 1881, vijf jaar nadat Alexander Graham Bell, patent had aangevraagd op de telefoon. In die gids stonden de namen, adressen en nummers van 49 aansluitingen. In 1913 telde Nederland 75.000 telefoonaansluitingen. In de jaren ’90 was vrijwel elk huishouden via het telefoonboek te vinden. In 2008 werd de Gouden Gids (voor bedrijven) samengevoegd met de Telefoongids.

foto: Omrop Fryslân