Verduurzaming van woningen in St. Maartenspoort

Gepubliceerd: 6-12-2018 10:32
Laatste update: 6-12-2018 09:34

Meer dan 70% van de huishoudens uit de wijk Sint Maartenspoort heeft ingestemd met het verduurzamingsplan van Servatius en BAM Wonen. Deze 93 woningen aan de Parallelweg, Coclerstraat, Tischbeinstraat, Theodoor Schaepkensstraat en Van den Berghstraat zijn de allereerste sociale huurwoningen die in Maastricht omstreeks 1910 zijn gebouwd. Naast de verduurzaming worden de woningen gerestaureerd. Met dit project zet BAM Wonen de succesvolle samenwerking met Servatius in eerdere verduurzamingsprojecten voort. BAM Wonen verwacht in februari 2019 te starten met de werkzaamheden en het project eind 2019 op te leveren.

De achttien eengezinswoningen en 75 duplexwoningen zijn momenteel slecht geïsoleerd waardoor de bewoners last hebben van vocht, tocht en schimmel. Mede hierdoor hebben de woningen nu een energielabel van D of E. Dit betekent dat er veel warmte verloren gaat en bewoners een hoge energierekening hebben. Tijdens de verduurzaming worden de woningen dusdanig opgeknapt dat ze straks gemiddeld energielabel A hebben. Om dit energielabel te bereiken, worden daken en gevels geïsoleerd en worden alle ramen voorzien van HR++ beglazing. Daarnaast wordt een CO2-gestuurde mechanische ventilatie geplaatst, waardoor de luchtkwaliteit en het wooncomfort van de woning enorm verbetert.
Bijzonder aan dit project is de monumentale waarde van de woningen. Tijdens de woningverbetering wordt daarom veel aandacht besteed aan het behouden van de architectuurstijl en worden de woningen in oude glorie hersteld. Zo zijn er getoogde kozijnen uitgezocht die aansluiten bij de oorspronkelijke detaillering van de woningen. Daarnaast krijgt de wijk straks een frisse uitstraling door de gereinigde gevels, vernieuwd knipvoegwerk en de gerestaureerde zinken dakkapellen.