Door Paul Tieman gerestaureerde Tagagemaquette dit najaar naar Maastricht.

Gepubliceerd: 22-9-2015 12:33
Laatste update: 22-9-2015 13:40

De Maastrichtse kunstenaar Paul Tieman woont al een tijd in Gennes (Frankrijk) en werkt daar onder meer aan de restauratie van de zgn. Tagage-maquette van Maastricht. Binnenkort is de maquette te zien in Maastricht.

Kunstenaar Paul Tieman woont en werkt in Gennes (Frankrijk) waar hij momenteel de laatste hand legt aan de restauratie van de zogenaamde Tagage-maquette. Tieman was bezig met de restauratie toen hij naar Gennes verhuisde en heeft de maquette, om de restauratie voort te kunnen zetten, meegenomen naar Frankrijk. De maquette van Maastricht is in totaal 20 vierkante meter groot en geeft een beeld van Maastricht rond 1800. Om zeker te weten of alle segmenten goed pasten heeft Tieman de nu gerestaureerde maquette naar de 'salle des loisirs' van Gennes gebracht en alle delen in elkaar gepast. 

De maquette is in de jaren vijftig gebouwd door broeder Tagage. Het werk was toen te zien voor publiek maar werd verwaarloosd in de jaren daarna. 

Inmiddels is bekend dat de maquette een definitieve plaats krijgt in het 'Poorthuisje' van de Beyart aan de Brusselsestraat. De Beyart heeft daar een prachtige expositieruimtegemaakt, speciaal voor de maquette. De Beyart neemt de maquette die in eigendom is van de Stichting Maastricht Vestingstad in langdurige bruikleen. Met deze constructie is goed beheer en conservering van de maquette gewaarborgd. De maquette is straks, omdat er binnen niet veel loopruimte zal overblijven, te zien door de ramen van het poorthuisje. Een definitieve datum van tentoonstellen van de maquette voor publiek is nog niet bekend. De verwachting is wel dat dat nog dit najaar zal zijn aldus Paul Tieman.