RTV Maastricht

Coffeeshops geen trek in wietexperiment

Na een jaar of vijftig is het dan toch zover: de overheid wil experimenteren met staatswiet: een jointje dat niet langer wordt aangeleverd uit het illegale milieu, maar van staatswege geproduceerd. Ook al langer bekend was dat de gemeente Maastricht met het experiment mee wil doen. Maar de coffeeshophouders in de stad zien het niet zitten, zo blijkt nu.

Je moet de wietteelt helemaal legaliseren, vindt coffeeshop-woordvoerder Marc Josemans, en verwijst naar de resultaten daarvan in onder andere Paraguay en een paar Amerikaanse staten. Zoals Nederland het nu wil regelen - een beperking van het aanbod, geen buitenlandse hasj naast de staatswiet - worden klanten straks alleen maar meer de illegaliteit in gejaagd.

Sinds de invoering in Maastricht van het ingezetenencriterium - wietverkoop uitsluitend aan Nederlanders - betrekt volgens Josemans tegenwoordig al twee derde van zijn vroegere klandizie z’n drugs op de illegale markt.

Omdat het experiment nog niet in detail is geregeld kan de gemeente ook niet zeggen wat het afhaken van de coffeeshops voor de proef betekent.