Franse eretitel voor Limburgse patissier

Gepubliceerd: 25-10-2018 11:16
Laatste update: 25-10-2018 11:28

Sebastien Trudelle van Smores Pastry & Chocolates in de Wyckerbrugstraat heeft zich gisteren in Parijs gekwalificeerd tot 'Meilleur Ouvrier de France', oftewel 'Beste Ambachtsman van Frankrijk'.

Trudelle, die sinds een aantal jaren in Limburg woont en ook in Meerssen een patisseriezaak heeft, moest voor deze meesterproef drie kunstwerken van chocolade, suiker en gebak maken.
De eretitel voor professionals in de patisserie is uniek in de wereld en de officiele overhandiging volgt dan ook nog in maart, door de president van Frankrijk zelf. Ook in andere ambachten, zoals in textiel, metaal, hout en leer, worden wedstrijden voor deze 'MOF' gehouden. Trudelle en zijn team zijn maanden bezig geweest met de voorbereidingen voor de wedstrijd, die het thema 'Gisteren, Vandaag en Morgen' had meegekregen. Uiteindelijk moest de patissier drie dagen in afzondering zelf zijn 'skills' tonen en de drie kunstwerken maken, waarna ze door een jury werden beoordeeld. Van de 15 deelnemers kregen gisteren slechts 5 patissiers deze Franse eretitel.