Restauratie Nachtwacht Zonneberg

Gepubliceerd: 10-10-2018 16:56
Laatste update: 10-10-2018 17:01

Hét pronkstuk van de Zonneberg, een tekening van De Nachtwacht, wordt gerestaureerd. De restauratie, die vorige week van start ging, was hoognodig want de wandtekening van kunstenaar Gilles Hubertus is flink gehavend.

Het team van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) buigt zich over de kopie van het meesterwerk van Rembrandt. Want nieuw leven blazen in de oude muurschildering, daar komt vakmanschap bij kijken.

Het SRAL specialiseert zich steeds vaker in restauraties van dergelijke muurschilderingen omdat in Limburg begin vorige eeuw het toerisme opbloeide waardoor naar eigen zeggen “...er nou eenmaal veel van dergelijke muurschilderingen in Limburg te vinden zijn”, aldus restaurator Angelique Friedrichs. De muurschilderingen zijn honderd jaar geleden in opdracht gemaakt om iets te kunnen laten zien aan de toeristen tijdens de rondleidingen door de grotten. Helaas kerfden en krasten de toeristen veelal hun naam in de muren én de kunstwerken. De restauratoren doen twee dingen. Ten eerste werken ze de krassen weg of vullen ze deze op op met een speciaal van mergel gemaakte cement. Zo wordt de oppervlakte weer egaal. Daarna wordt de muurschildering geretoucheerd, oftewel wordt bijgetekend wat verloren is gegaan door alle krassen. Vanwege de hoge luchtvochtigheid wordt gekozen om dit met houtskool en met water te doen.

Volgend jaar is officieel het Rembrandt-jaar en dan is ook, niet geheel toevallig, de onthulling van de gerestaureerde kopie. De nadruk zal in 2019 liggen op hoe de Leidse kunstenaar de schilderkunst veranderde en anderen inspireerde.