Carnaval

Alle programma's rondom carnaval.

Klik hier voor de Carnavalsposter!


Plannen voor zomercarnaval in Amby

4-3-2021 09:04

Carnavalisten die de gemiste festiviteiten van de afgelopen 'vastelaovend' willen inhalen, kunnen op 4 september terecht in Amby. Nando Pellemans is er namelijk bezig met het organiseren van een Zomercarnaval.

Volop carnaval voor de thuisvierders bij RTV Maastricht

9-2-2021 12:44

Carnaval is traditioneel de periode dat RTV Maastricht dagenlang ‘roed, geel en greun’ kleurt. En aangezien we het volksfeest dit jaar noodgedwongen thuis moeten vieren, brengt de lokale omroep nog meer carnavalsvreugde dan ooit via haar mediakanalen naar de mensen toe.

Maastrichts Vastelaovend Hoeskonzèr moet er thuis een feestje van maken

2-2-2021 20:14

Geen carnaval op straat en in de café’s dit jaar. Maar niets staat ons in de weg om thuis - in besloten kring - te genieten van een bijzondere Vastelaovend die we wellicht nooit meer zullen vergeten. Omdat muziek daar helemaal bij hoort, organiseert Cultura Mosae op 13 en 15 februari in samenwerking met de Muziekgieterij, philharmonie zuidnederland en de Tempeleers een uniek, online gestreamd Maastrichts Vastelaovend Hoeskonzèr.

Opbrengst origineel carnavalsposter naar Stichting de Knoevel

28-1-2021 15:54

Ook dit jaar is hij weer enorm populair: de carnavalsposter die op initiatief van RTV Maastricht is uitgebracht. Het originele schilderij wordt ook dit jaar geveild voor het goede doel en dat is deze keer stichting De Knoevel, die verwendagen voor langdurig zieke kinderen organiseert.

Verscherpte regels op dagen afgelaste carnaval

28-1-2021 08:23

Op 14 februari had eigenlijk carnaval van start moeten gaan. Of de lockdown - die voorzien is tot en met 9 februari - op dat moment verlengd is, is nu nog niet duidelijk. Toch zijn nu al enkele regels opgesteld om carnaval op de straten zoveel mogelijk te ontmoedigen.

Eerste Tempeleers-medaille voor jarige Frans Theunisz

26-1-2021 08:42

Frans Theunisz heeft gisteravond de eerste Tempeleers-medaille van dit seizoen gekregen. Dat gebeurde in het radioprogramma Kaffee Eus Mestreech, waar de Maastrichtse volkszanger te gast was. Theunisz vierde gisteren zijn 75e verjaardag.

Katja Henz geplaatst voor finale LVK

25-1-2021 09:27

Katja Henz heeft de finale gehaald van het LVK, het Limburgs Vastelaovendsleedsjes Konkoer. Haar ‘Zoe sjoen um te zien’ is doorgedrongen tot de laatste twintig van de liedjeswedstrijd. Vorig jaar was zij ook al de enige Maastrichtse act in de finale.

Vastelaoftrap keert na acht jaar terug

22-1-2021 13:18

De Vastelaoftrap keert na een afwezigheid van acht jaar weer terug. De opening van de Maastrichtse carnaval, destijds traditioneel op het Vrijthof, is dit jaar in een studio, waar diverse artiesten optreden. RTV Maastricht zendt de Vastelaoftrap uit op zaterdag 13 februari om 16.11 uur.

De Groete Mestreechter VastelaovendsTóp 111

21-1-2021 15:51

Maandag 15 februari: De Groete Mestreechter VastelaovendsTóp 111! Stem je ook?

Nieuwe Maastrichtse carnavalsposter onthuld

19-1-2021 08:59

In de studio van RTV Maastricht is dinsdagavond de nieuwe carnavalsposter van Maastricht gepresenteerd. De poster werd ook dit jaar op initiatief van- en uitgebracht- door RTV Maastricht. Wederom maakte kunstenares Famke Rousseau het originele ontwerp.

Trekkers schenken 2222 euro aan SMV

18-1-2021 10:18

Festiviteitenvereniging De Trekkers heeft 2.222 euro overgemaakt aan de SMV, de Samewèrrekende Mestreechter Vastelaovesvereineginge. Het bedrag is opgehaald met de jaarlijkse verkoop van ‘t Spengske.

Extra aandacht voor finale 'Mestreechs vastelaovendsleedsje 2021'

30-12-2020 10:41

Zaterdag 2 januari zendt RTV Maastricht om 19.00 uur op televisie en Facebook de finale uit van de 'oetverkeezing vaan 't Mestreechs vastelaovendsleedsje 2021'. Maar ook op de lokale radiozender is er aandacht voor deze liedjeswedstrijd van de Samewèrkende Mestreechter Vastelaovendsvereiniginge (SMV). Maandag 4 januari worden alle 7 liedjes uit de finale ten gehore gebracht in het programma Kaffee Eus Mestreech.

Twee Maastrichtse liedjes in halve finales LVK

15-12-2020 08:30

Van de 6 liedjes die namens Maastricht waren ingeschreven voor het Limburgs Vastelaovendsleedjes Konkoer (LVK), zijn er slechts 2 door naar de halve finales. Zowel Nick & Patrick als Katja mogen zich tot de gelukkigen rekenen die door de hoofdjury geselecteerd zijn. In totaal staan er 45 carnavalsliedjes in de drie halve finales.

LPM wil weten wat mogelijk is met carnaval

1-12-2020 09:29

Enorme drukte in de binnenstad tijdens koopzondagen en demonstraties die door de gemeente worden toegestaan. Deze feiten zijn voor de Liberale Partij Maastricht (LPM) aanleiding om het gemeentebestuur te vragen wat er dan tijdens carnaval allemaal mogelijk is.

Uitverkiezing carnavalsliedje verplaatst naar januari.

27-10-2020 15:40

De uitverkiezing van het ‘Vastelaovendsleedsje vaan Mestreech 2021’ gaat door. Niet zoals gepland op zaterdag 7 november, maar volgend jaar januari.

Geen nieuwe stadsprins komend carnavalsseizoen

19-10-2020 12:11

Er wordt komend vastelaovendsseizoen geen nieuwe stadsprins uitgeroepen. Dat heeft stadscarnavalsvereniging De Tempeleers vandaag bekendgemaakt. Eerder werd er door de veiligheidsregio al een streep gezet door alle carnavalsevenementen waar een vergunning voor nodig was, zoals de optochten en het inschieten van de vastelaovend.

Tempeleers gaan door met alternatief programma

8-10-2020 11:55

De beide Veiligheidsregio’s in Limburg hebben besloten dat er geen vergunningen afgegeven worden voor grote carnavalsevenementen in de provincie. Dat betekent dat alle activiteiten waarvoor een vergunning nodig was, definitief niet door kunnen gaan. In Maastricht gaat het daarbij onder meer om het uitroepen van de prins op de Markt, het inschieten van de carnaval op het Vrijthof en uiteraard de grote optocht. 

SMV nog druk met locatie en datum van ‘oetverkeezing’

6-10-2020 09:36

De SMV (Samewèrrekende Mestreechter Vastelaovesvereineginge) is er nog niet uit: de plaats en de datum waarop Maastricht dit jaar kan bepalen welk liedje uitgeroepen wordt tot ‘Vastelaovendsleedsje vaan Mestreech 2021’.

Artiesten MVK bekend

22-9-2020 09:56

Na de bekendmaking van de 7 finaleliedjes voor de ‘Oetverkeezing vaan ‘t vastelaovendsleedsje 2021’, in de volksmond het MVK, zijn nu ook de uitvoerende artiesten bekend.

Tempeleers op zoek naar opvolger van Luc d'n Twiede

3-9-2020 09:57

Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers gaat op zoek naar een stadsprins voor 2021. Want de vereniging wil, met inachtneming van de coronarichtlijnen, activiteiten organiseren rond carnaval. De ‘sjariteitsgedachte’ wordt daarbij nog belangrijker dan andere jaren.

Minder inzendingen voor MVK

3-9-2020 09:34

In welke vorm er komend seizoen carnaval gevierd gaat worden, is nog niet bekend. Maar de Maastrichtenaar laat zich dit volksfeest niet afnemen. Vandaar ook dat er in onze stad in ieder geval een nieuwe stadsprins wordt uitgeroepen en die krijgt ook zijn eigen ‘leedsje’.

'Oetverkeezing vastelaovendsleedsje' gaat door

11-6-2020 09:53

Tekstschrijvers en componisten van Maastrichtse carnavalsliedjes kunnen, voor zover ze dat nog niet hadden gedaan, aan de slag. Het bestuur van de Samewerrekende Mestreechter Vastelaovendsvereiniginge heeft gisteravond besloten dat de uitverkiezing van het 'vastelaovendsleedsje vaan Mestreech 2021' door gaat.

Sjeng Kraft Kompenei doet concessies om op Vrijthof terug te keren

10-3-2020 10:02

De Sjeng Kraft Kompenei doet een laatste poging om alsnog de 11de van de 11de op het Vrijthof te kunnen organiseren. In een brief aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om bij een volgende editie eventueel entree te heffen, om zo de gemiddelde leeftijd van het publiek te verhogen.

RTV Maastricht op de nostalgische toer tijdens de carnavalsdagen

20-2-2020 16:49

Carnaval, oftewel Vastelaovend, vier je natuurlijk het liefst met familie en vrienden in de stad. Maar diegenen die daartoe niet in staat zijn, door wat voor omstandigheden dan ook, kunnen afstemmen op RTV Maastricht. En daarbij wordt, naast de live uitzendingen, vooral teruggekeken met nostalgische beelden en klanken.

Verblijf in carnavalsstad Maastricht populair, maar weinig geboekt

20-2-2020 15:20

Van de vijftien steden die bekendstaan om hun grote aanbod aan carnavalsfestiviteiten, lijkt een verblijf in Maastricht het populairst. Toeristen zochten namelijk online het vaakst op Maastricht, zo blijkt uit onderzoek van HomeToGO, een zoekmachine voor vakantiewoningen. Ondanks dat feit, staat in vergelijking met andere grote steden in onze stad het grootste percentage kamers en huisjes nog leeg voor de carnavalsperiode.

Tempeleers rijden met nieuwe prinsenwagen tijdens vastelaovend

14-2-2020 14:58

Hij mag bijna de weg op: de nieuwe prinsenwagen waar stadsprins Luc d’n twiede zijn ronde door de stad mee gaat maken tijdens de Groeten Optoch en de familieoptocht tijdens de vastelaovend. In het magazijn van stadscarnavalsvereniging De Tempeleers wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de nieuwe praalwagen.

Voor het 11e jaar hermeniekes in beeld en geluid

11-2-2020 16:36

Het zijn fervente carnavalsvierders, maar op dinsdag laten ze het vieren voor wat het is en nemen ze de camera's en microfoons mee op pad door de stad. Tijdens de komende carnaval is het dan ook al voor het 11e (!) jaar dat Hans Wijnands en Yvette Wijnands-Huveneers de zaate hermeniekes en sambabands in beeld en geluid proberen te vangen. Meestal het jaar daarna komen die dan uitgebreid in beeld tijdens de carnavalsprogrammering van RTV Maastricht. 

Aspergepiepers naar De Zoepkoel

6-2-2020 16:49

Het wordt een drukke carnavalszaterdag voor de Mestreechter Vastelaovends Vereiniging De Aspergepiepers. 's Avonds organiseert de ludieke club carnavalsvierders haar traditionele zitting met uitroepen van de nieuwe Aspergepiepers-prins. Maar in de ochtend gaat het hele gezelschap nog naar Venlo om daar op te treden in de Zoepkoel. Hun nieuwe lijflied 'Zèt mer door', geschreven door Patrick Jaspers, is inmiddels zo'n 1400 keer bekeken op Youtube.

Groeten Optoch weer live op tv en internet

6-2-2020 10:48

Ook dit jaar weer is het mogelijk om de Groeten Optoch vaan Mestreech over de hele wereld live te volgen. RTV Maastricht brengt zondag 23 februari vanaf 13.30 uur de beelden van deze ongetwijfeld weer 'boonte störrem' rechtstreeks op tv en internet. Dat gebeurt dit jaar vanaf de Kesselskade.

Theo Bovens wordt professor aan de NUL

4-2-2020 15:49

Tijdens de Dies Natalis van de Narren Universiteit Limburg worden gouverneur Theo Bovens en Raymond Clement geïnaugureerd tot professor aan de Narren Universiteit Limburg (NUL). 'Sjpassminister' Fer Kousen gaat op 11 februari in Theater aan het Vrijthof promoveren tot 'doctor humoris causa' en zangeres Fenna Orgajensek en entertainer Geralt van Gemert zullen hun eerste examen afleggen.

Tweede druk Maastrichtse carnavalsposter

4-2-2020 15:36

Ja hoor. Ze zijn weer voorradig. Na de presentatie van de eerste Maastrichtse carnavalsposter, een initiatief van RTV Maastricht, vlogen de eerste 3500 exemplaren binnen twee dagen de deur uit. Vandaag is de tweede druk, in een oplage van 2500 stuks, verdeeld over de diverse uitgiftepunten in de stad.

Katja Henz naar finale LVK

3-2-2020 13:44

Katja Henz is de enige Maastrichtenaar die door is naar het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) van 2020. Dat werd afgelopen zaterdag tijdens de halve finale bekend.

Carnavalsposter uitverkocht; tweede druk komt eraan!

31-1-2020 14:48

De eerste oplage van de Maastrichtse vastelaovendsposter, een initiatief van RTV Maastricht en sinds enige dagen gratis te krijgen op diverse adressen in de stad, is uitverkocht. De creatie van kunstenaar Famke Rousseau wordt online overladen met complimenten online en dat vertaalt zich in het feit dat alle 3500 gedrukte prenten inmiddels over de toonbank zijn gegaan.

Initiatief voor 'Johnny Blenco-bank' op het Vrijthof

30-1-2020 11:45

Een Johnny Blenco-bank op het Vrijthof. Het idee van Maastrichtenaar Paul Roijen krijgt veel bijval op social media. Het zitmeubel moet een blijvende hommage zijn aan de populaire volkszanger die onlangs op 81-jarige leeftijd overleed. De bank verwijst uiteraard naar het lied van Blenco 'Op 't Vriethof op 'n baank'. Als André Rieu een tegel krijgt, dan verdient Blenco toch zeker een eigen bank, zo is de teneur.

Speciaal vignet voor horecagelegenheden

29-1-2020 23:00

Horecagelegenheden die tijdens carnaval iets extra's doen voor de Zaate Hermeniekes verdienen zelf ook een extraatje. Daarom werd gisteravond bij het Prinsentreffen dit speciale vignet onthuld voor de etablissementen die de traditionele bonte muziekgroepen een warm hart toedragen.

Ruim baan voor het hermenieke

29-1-2020 16:19

Zaate Hermeniekes, ze zijn voor de meeste Maastrichtenaren een onmisbaar onderdeel van carnaval. Maar de afgelopen jaren werd de positie van deze bonte muziekgroepen steeds kwetsbaarder.

Toch nog succes voor Duo X-Elle

28-1-2020 13:22

Het Maastrichtse Duo X-Elle heeft afgelopen zaterdag, tijdens de finale van CMC ALAIF 2020, met het nummer Euveral Confetti de eerste prijs gewonnen in de categorie Covers.

11de van de 11de mogelijk toch in Maastricht

24-1-2020 16:07

De kans dat de 11de van de 11de in Maastricht wordt gehouden dit jaar is een stuk groter geworden vandaag. Dat zegt een woordvoerder van de Sjeng Kraft Kompenei. Even leek de jaarlijkse carnavalsopening van Limburg naar een andere stad te verhuizen.

Het 'grote geheim' wordt komende zondag ontrafeld

23-1-2020 11:34

Van ‘Groeten Oonbekinde’ naar ‘Zienen Hoegen Hoeglöstegheid’. Een hoogtepunt voor de nieuwe stadsprins van Maastricht, die al een aantal weken het best bewaarde geheim van de stad met zich meedraagt. Maar ook een feest voor het 'vastelaovendvierend volk', dat elk jaar weer massaal naar de Markt trekt om te zien wie Maastricht voor gaat in de vastelaovend.

Nieuwe opzet Zate Hermeniekes Konkours

16-1-2020 09:31

’t Zate hermenieke vaan verdeenste, acht podia verdeeld over het centrum waar de hermeniekes hun klanken kunnen laten horen en een gezamenlijke afsluiting met een aubade aan de stadsprins. De Tempeleers maken carnavalsdinsdag tot ‘Dag vaan ’t Zate Hermenieke’.

Eerste Maastrichtse carnavalsposter

3-1-2020 14:22

De feestdagen zijn nauwelijks achter de rug en Maastricht gaat zich langzaam opmaken voor dat enorme volksfeest waar veel stadsgenoten jaarlijks plezier aan hebben: de vastelaovend. In het licht van het rood-geel-groene feest heeft schilderes Famke Rousseau voor RTV Maastricht een carnavalsposter ontworpen.

Maastrichtse inbreng op 'Heëlesj Sjlagerkonkoer'

31-12-2019 09:25

Een door Heerlenaren gemaakt liedje in de finale van de 'Oetverkeezing vaan 't Mestreechs vastelaovendsleedsje'. Het kwam dit jaar voor het eerst voor ('Viere, viere viere', uitgevoerd door Nira & Rob, geschreven door Bart Storcken en Roger Haane). Maar komende zaterdag is het ook andersom. Maastrichtenaar Patrick Ummels schreef namelijk de muziek voor het nummer D'r Sjoenkelprins, dat door De Meëdjes va de Baan wordt gezongen in de finale van het Heëlesj Sjlagerkonkoer.