Het Beleg

Het Beleg is de dagelijkse, actuele verhalentrommel van RTV Maastricht: interviews, achtergronden en muziek. Op dinsdag en vrijdag vanaf 11.00 uur tegelijkertijd op radio, tv en via de webstream. De aflevering van vrijdag wordt diezelfde dag om 22.00 uur herhaald op tv.

De makers van Het Beleg zijn doorgaans te vinden in de publieksruimte van het Centre Céramique, maar even vaak in de verschillende buurten van de stad. U bent op dinsdag en vrijdag van harte welkom. Wel even vooraf checken waar Het Beleg zich die dag bevindt.

 Dinsdag 16 januari over Wijk wolder: Locatie Bellissimo, Msgr. Vranckenplein 8A

 11.00 Txemi Etxebarria txemie@hotmail.com en Nico Haesen( Harmonie Petrus en Paulus) (Muzikaal intro van twee hoornisten) Twee harmonieen in één wijk, gaat dat harmonisch samen? Wat betekent een harmonie in zijn algemeenheid voor de wijk?

We praten met Ruud Withofs van Harmonie Petrus en Paulus én John Stevens van Harmonie Wilhelmina, samen aan één tafel.

 

11.30 Ron Kanon (Bloemist Maravilha) Wat doet een uit de bollenstreek afkomstige Hollander met een Braziliaanse vrouw in Wolder ? Die start gewoon een bloemenwinkeltje met de mooie Portugese naam Maravilha wat ‘wonder’ betekent. Ron leerde zijn vrouw 11 jaar geleden kennen in Brazilie en is samen met haar in zijn bloemenzaak onlangs ook nog een koffiecorner begonnen met allerhande activiteiten voor iedereen.

 

11.45 Juul Sadde (Actiecomité Tongerseweg Veilig)     

De Tongerseweg die langs Wolder loopt is voor Maastricht een belangrijke verkeersader tussen Nederland en België. Met alle consequenties vandien. Want het gaat niet meer zoals vroeger om os en wagen maar om zwaar vrachtverkeer dat de bewoners soms horendol maakt. De laag asfalt die 2006 werd gelegd is inmiddels alweer versleten, en de overlast groot. Inmiddels is er een Actiecomité ontstaat dat de weg vrachtwagenvrij probeert te maken. Juul Sadee is er lid van.  

 

12.00 Bert Rondas (bestuurslid Stichting AangenaamWolderCampagne)  Wolder en Campagne prijzen zich gelukkig met een club mensen die zich nauw betrokken voelen bij beide wijken: deze organisatie StichtingAangenaamWolderCampagne geeft 6 x per jaar een glossy magazine uit met allerhande informatie over beide wijken. Bij het ontbreken van een Wolders buurtplatform heeft de Stichting onbedoeld de rol van buurtnetwerk op zich gekregen. Hierover en meer praten we met Bert Rondas. Aangenaam!

 

12.15   Edy Lebon en John Vaessen  (Comité tegen Cour Wolder). Samen met het Hof van Assisi staat in Wolder ook het Cour Wolder op de planning. Het moet komen op de plek waar de Hoeve Castermans staat. Het project omvat de bouw van onder meer een hotel, een fietscafé en een sportruimte. Allemaal leuk en aardig vinden sommige buurtbewoners, maar hoe zit het met het parkeerprobleem en andere de overlast van dergelijke uitspanningen? Het plan stuit op behoorlijk wat verzet. We hebben ze hier in ons midden: Comité tegen Cour Wolder

 

12.30 Pastoor Honings Wie de site San Salvator-Petrus-Paulus van de parochie Wolder bekijkt ziet al snel dat de kerk een actieve rol aanneemt in deze wijk. Wolder heeft zelfs een twitterende pastoor. Hij  is een vol in het leven staande zielenherder die een duidelijke mening heeft over de dingen die ons allemaal aangaan. Wat vindt hij van de wijk Wolder? Hoe gelovig zijn de mensen daar nog, waar is hij trots op en wat zou er beter kunnen in de buurt?

 

presentatie Tejo Verstappen / techniek Marco Ramakers en JP Adams 

Laad meer