Het Beleg

In Het Beleg is er aandacht voor de krant van vandaag, verkeersongemakken in de stad en al het nieuws dat bij RTV Maastricht met spoed in de brievenbus terecht komt.

Ook de luisteraars krijgen veel aandacht in Het Beleg. Zij kunnen terecht met tips, belevenissen die ze met andere Maastrichtenaren willen delen.

 

Dinsdag 17 oktober

 

11.00 Diana Herz (programmeur Festival Jong!) en Cristel Reneman (vertelhuis Raccontella) Festival Jong! is een jaarlijks festival voor iedereen die jong of jong van geest is, en dat dit jaar geheel in het teken van figuren- en objectentheater staat. Een van de highlights van het evenement is Cristel Reneman van vertelhuis Raccontella. Cristels missie is het betoveren van mensen. Hoe ze dat doet, zullen we vandaag gaan ervaren.


11.30 Twan Beurskens (Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur Provincie Limburg) Onlangs heeft Provincie Limburg door het CBS een analyse laten maken over de Limburgse economie. Wat waren de bevindingen in dit rapport? Twan Beurskens komt de belangrijkste punten op een rijtje zetten.


12.00 Ad van Iterson (schrijver, socioloog, docent UM) Op vrijdag 13 oktober kwam de nieuwe gedichtenbundel van Ad van Iterson uit. De bundel verschijnt bij zijn afscheid van de universiteit. Het drietalige boek dat ook dit keer over Maastricht gaat is weer een bijzonder werk geworden. Het heeft bovendien een interessante strekking: in tegenstelling tot wat men vaak denkt was Maastricht voor de komst van de universiteit echt geen ingeslapen provinciestad. Ad van Iterson licht toe.   


12.15 Eva de Haan + Janna Willems (beiden student en initiatiefneemsters van Consent Matters Maastricht) Een kneep in je bil, een seksuele toespeling, hoe vaak gebeurt dat vrouwen niet?  Ca. 10 vrouwelijke studenten van de UM hebben burgemeester Annemarie Penn-te Strake in een brandbrief gevraagd de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodanig te wijzigen dat seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar kan worden gesteld. De burgemeester heeft beloofd zich maximaal in te zetten om seksuele intimidatie in Maastricht zo min mogelijk kans te geven. Zelf heeft de groep vrouwen waaronder Eva en Janna zich gebundeld tot een zgn. Consent Matters groep.  Hoe groot is dit probleem nu echt in Maastricht en wat doet Consent Matters hieraan?


12.30 Gerrit-Jan Meulenbeld (scheidend voorzitter COC Limburg) en Odin Westen (aankomend voorzitter COC Limburg) Het COC Limburg vierde afgelopen 14 oktober alweer haar 45 jarig bestaan. 45 jaar … dat is een hele tijd. Wat is er allemaal veranderd in de afgelopen jaren en hoe ziet de toekomst eruit. Hierover praten we met scheidend voorman Gerrit-Jan Meulenbeld die ons gelijk een belangrijke  verandering komt introduceren: de nieuwe voorzitter Odin Westen.


12.45 Chantal Veugen (Fotografe, dichteres en performer) Er zijn van die mensen die gewoon hun passie volgen zonder zich iets van zorgen of meningen van anderen aan te trekken. De in Maastricht woonachtige duizendpoot Chantal Veugen is zo iemand. Een paar jaar geleden bracht zij een zeer opmerkelijk fotoboek uit: Life in the Gutter waarbij ze onderzoek deed naar de flora en fauna in haar dakgoot. Binnenkort staat ze voor het eerst in haar leven op het podium van een theater voor een one woman show. De wereld is gek. Behalve ik. Was getekend Chantal Veugen.

 

Vrijdag 20 oktober

 

11.00 Tim Finoulst (een van de winnaars halve finale Maastricht Jazz Awards) . De Belgische muzikant Tim Finoulst is een van de finalisten van de Maastricht Jazz Awards. Op 8 november zal in de Muziekgieterij te zien en te horen zijn of hij ook gaat voor de hoofdprijs. We zijn trots om hem vandaag al in ons programma te hebben. Tim komt voor ons spelen, en vertellen over zijn muziek.


11.30 Kim Geurtjens (onderzoekster Rechtenfaculteit UM). Satudarah, Bandidos, The Hells Angels, motorbendes zijn knallend in het nieuws tegenwoordig. Kim Geurtjens doet onderzoek naar deze clubs, vooral naar die van de grensregio’s,  en heeft er interessante meningen over. Welke dat zijn komt zij vandaag in het Beleg vertellen.


11.45 Peter Noten (Programmeur Theater aan het Vrijthof) In de aanloop naar de première van de Opera Werther op vrijdag 10 november in Maastricht bieden Theater aan het Vrijthof en Opera Zuid hun bezoekers de mogelijkheid het maakproces van dichtbij te ervaren. Hoe komt een operaproductie tot stand? Is het bloed, zweet en aria’s? Onder de titel 'Werktheater Opera Zuid’ kan men op dinsdag 31 oktober een kijkje nemen achter de schermen. Peter Noten van het Vrijthof geeft toelichting.


12.00 René Hoppenbrouwers (coördinator restauraties bij SRAL) Stichting Restauratie Atelier Limburg is in opdracht van de gemeente Maastricht gestart met de restauratie van het goudleerbehang uit de Burgemeesterskamer van het Stadhuis in Maastricht. Het 18de eeuwse goudleer is een uniek Chinoiserie behang en wereldwijd een van de weinige volledig bewaard gebleven goud leerstukken uit deze tijd. De restauratie neemt tot maart 2018 in beslag en wordt uitgevoerd in het atelier van de SRAL op de eerste verdieping van het Bonnefantenmuseum. En….kan elke dag bekeken worden! De coördinator van het werk, René Hoppenbrouwers, komt vertellen wat er te zien zal zijn.


12.30 Jacques en Miny Defauwes (kunstverzamelaars) Op 12 oktober opent in het Bonnefantenmuseum de tentoonstelling Verzameling Jacques & Miny Defauwes, waarin de vriendschap tussen het echtpaar Jacques en Miny Defauwes en kunstenaar Jaap Mooy (1915-1987) als leidraad wordt genomen. Aan de hand van een selectie werken van Jaap Mooy en werken van hedendaagse kunstenaars uit de Defauwes verzameling, wordt een verrassende blik geworpen op deze eigenzinnige collectioneurs. Jacques en Miny zijn vandaag allebei bij ons in het Beleg


12.45 Anne Colenbrander (Publications and Projects Manager bij World Press Photo in Centre Céramique) Plaatjes zeggen meer dan duizend woorden. En als er één plek is waar je dat kunt ervaren is het wel de tentoonstelling van de World Press Photo. World Press Photo organiseert jaarlijks 's werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd van het jaar. Na de wedstrijd worden de foto's bijeengebracht in een reizende expositie die door meer dan een miljoen mensen in 40 landen wordt bekeken. Dit jaar is er gekozen uit 80.408 foto’s gemaakt door 5.034 fotografen uit 126 landen. De selectie is in Maastricht tot 12 november te zien.

 

 

presentatie Tejo Verstappen / techniek Marco Ramakers / Rene van Engeland

Laad meer