Het Beleg

In Het Beleg is er aandacht voor de krant van vandaag, verkeersongemakken in de stad en al het nieuws dat bij RTV Maastricht met spoed in de brievenbus terecht komt.

Ook de luisteraars krijgen veel aandacht in Het Beleg. Zij kunnen terecht met tips, belevenissen die ze met andere Maastrichtenaren willen delen.

 

Dinsdag 26 september


11.00 Suzanne Hupkens en Marissa Vane (beiden MUMC) en Briete Goorts (UM) . Oktober staat, - u weet het wellicht - in het teken van borstkanker. De ziekte is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks krijgen zo’n 13.000 vrouwen de diagnose hiervan, dat is 1 op de 8 vrouwen. Voor veel van hen is het na een al of niet ingrijpende operatie soms lastig het zelfvertrouwen terug te vinden. Speciaal voor hen organiseert het MUMC+ op 29 september een informatieve modeshow-avond. Prachtige modellen, die zelf ervaringsdeskundig zijn, showen de mooiste badkleding, lingerie en nachtkleding. Suzanne Hupkens komt met consorten over dit evenement toelichting geven.  


11.15 Fred Zijlstra (hoogleraar arbeidspsychologie) Nu de crisis wat bezworen is, is het hoog tijd voor de werkgever om zijn personeelsbeleid eens goed onder de loep te nemen. Er zou meer moeten worden geïnvesteerd in personeel. Veel bedrijven zitten wat dat betreft in een neerwaartse spiraal. Werknemers verdienen meer zekerheid, dus zou ook het flexwerken moeten worden beperkt. Dat is de visie van Fred Zijlstra. Hij komt uitleggen waarom er mbt de arbeidsmarkt echt aan de bel moet worden getrokken


11.30 Donny de Schrevel (Toneelgezelschap Maos en Neker) In de zevende Hemel zijn we allemaal wel eens. Het Toneelgezelschap Maos en Neker is het in ieder geval enkele weken lang. Tot 28 oktober spelen zij in de Bonbonnière de voorstelling ‘In de 7en Hiemel’. Een doldwaas theater van eigen bodem. Donny de Schrevel licht alvast een tipje van de sluier op.


12.00 Bart van den Boom (Viewmaster Projects). Wie in het donker in de omgeving van de Capucijnenstraat loopt weet niet wat ie ziet. Een aquarium met daarin een reuzeninktvis bovenop de toren van het voormalig brandweergebouw? Het moet niet gekker worden. Bart van den Boom komt alles vertellen over dit bijzondere videokunstwerk van Saskia Olde Wolbers.


12.15 Jan Smeets (Communicatie Studium Generale UM)  Het Studium Generale is een afdeling van de universiteit die lezingen en korte collegereeksen organiseert. Niet alleen voor studenten maar ook voor iedere andere belangstellende. Vaak helemaal gratis, en soms voor een kleine bijdrage kan iedereen luisteren naar presentaties over allerhande interessante onderwerpen. Welke dat de komende tijd zijn, dat zal Jan Smeets komen vertellen.


12.30 Marc Rodenburg (Centre Ceramique). Langere avonden, gure kou ? Of wordt het de Indian Summer op het terras? Een goed boek kan altijd. Marc Rodenburg heeft weer een nieuwe suggestie.

 

 

Vrijdag 29 september


11.00 Bèr Brounts (vertaler van Nijntje). Niet velen kunnen zo mooi minimalistisch tekenen als kinderboekenschrijver Dick Bruna dat kon. Een konijntje met een kruisje als mond en twee ronde stippenoogjes, wie verzint ‘t. Maar ook Bruna’s teksten waren subliem, en dan ook nog op rijm. Voor een vertaler een behoorlijke klus. Nijntje verscheen al eerder in het Chinees en Papiaments. Maar sinds kort heeft Nijntje zelfs Mestreechs leren spreken. Bèr Brounts komt vertellen wat daar allemaal bij kwam kijken.


11.15 Rob Havermans (psychiater bij PSYQ)over antidepressiva. In Nederland slikken miljoenen mensen elke dag een anti-depressiepil. Hebben die nou echt effect? Amerikaanse onderzoekers die vissen in een bepaald meer onderzochten konden aantonen dat deze  antidepressiva binnenkrijgen via het afvalwater. En daardoor ook daadwerkelijk ander gedrag vertonen.  Een even interessant als alarmerend feit. Wat weten we nou eigenlijk over antidepressiva? Op dinsdag 3 oktober houdt psychiater Rob Havermans hierover in het Trefcentum in de Edisonstraat een presentatie. Maar eerst is hij bij ons, in het Beleg.


12.00 Emile Moolenaar (Nederlands Klassiek Verbond) en Marion Koene (UM): Hebt u weleens gehoord van het Nederlands Klassiek Verbond? Deze vereniging houdt zich bezig met de verspreiding van kennis van de oude Grieks Romeinse cultuur, en is verdeeld in 29 Nederlandse en 6 Belgische afdelingen, die leeskringen, lezingen, en excursies organiseren. Als oud Romeinse stad heeft Mosae Trajectum zoals wij vroeger heetten natuurlijk ook een Maastrichtse afdeling. Op 5 oktober houdt Marion Koene een gratis lezing over ‘Schoonheidsidealen en de Romeinse vrouw’. Wat verstond met vroeger over sjoen vrouluij? We gaan het horen.


12.30 Dennis Wilhelmus (afvalcoach Mariaberg) en Anhilde de Jong (ambtenaar afvalbeleid) Ook zo’n hekel aan die vieze milieu platforms, waar mensen gewoon hun lege zakken laten slingeren? In Mariaberg hebben ze er iets op gevonden. Tenminste, dat hoopt men. Sinds begin deze maand is er een proef met een afvalcoach. Wat gaat die doen? We gaan het hem vragen, want hij is in het Beleg, samen met Anhilde de Jong, ambtenaar afvalbeleid.

 

 

presentatie Tejo Verstappen / techniek Marco Ramakers / Rene van Engeland

vind ons ook op Facebook

Laad meer