Het Beleg

In Het Beleg is er aandacht voor de krant van vandaag, verkeersongemakken in de stad en al het nieuws dat bij RTV Maastricht met spoed in de brievenbus terecht komt.

Ook de luisteraars krijgen veel aandacht in Het Beleg. Zij kunnen terecht met tips, belevenissen die ze met andere Maastrichtenaren willen delen.

 

Dinsdag 21 november


11.00 Roy Ceulen (tenor Vivas Koor) + Sylvia Bronkhorst (alt Vivas koor). Een popkoor dat ooit begon als kerkkoor dat op zijn beurt weer voortkwam uit een kinderkoor. En dat nu al 30 jaar bestaat. Hoe bijzonder is dat ? Op 25 en 26 november brengt dit bijzondere Maastrichtse koor genaamd Vivas in de Klaekeburg in Heugem-Maastricht een nieuwe show: Let’s go to the movies . Roy Ceulen en Sylvia Bronkhorst komen vast een stukje voorzingen en vertellen waarom iedereen moet komen luisteren dat weekend.

 

11.30 Jeugdarts Beatrijs Geldof (Envida)  en Annelies Snijders (Maatwerk In Kinderopvang) Kindermishandeling. Een moeilijk onderwerp waar we niet graag over praten maar waaraan wel aandacht moet worden geschonken om dit probleem zoveel als mogelijk in te dammen. Het is deze week Week tegen de Kindermishandeling. In het kader daarvan aan tafel twee personen die hierover heel wat kunnen vertellen. Jeugdarts Beatrijs Geldof won op de conferentie Kindermishandeling dit jaar de Gouden Handjes voor haar werk op het gebied van het signaleren van kindermishandeling. Annelies Snijders ontwikkelde voor ditzelfde doel voor de kinderopvangbranche het spel Pakvast.

12.00 Sandra van Erp en Henk de Wit (Cliniclowns) De Cliniclowns bestaan dit jaar 25 jaar. Toen zij pas begonnen werd er nogal lacherig gedaan over dit project. Nu zijn de Cliniclowns uitgegroeid tot serious business. En trekken zij een lange rode neus tegen de sceptici. De Cliniclowns werken. En hoe! Bij ons in het Beleg twee vaak in het Mumc+ vertoevende lachebekken die komen vertellen over hun mooie werk.


12.15 Jim Brands (auteur Judea Kruis) Een debuutroman die zich afspeelt in Maastricht. Geschreven door iemand die jarenlang in de automatisering zat. Dat op zich is al bijzonder. Maar het boek telt ook nog eens meer dan 400 pagina’s ! Over ambitie gesproken. We hebben de auteur van deze dikke pil vandaag te gast. Waar gaat zijn boek over, en waar haalde hij zijn inspiratie vandaan?


12.30 Emile Ramakers (historicus bij Centre Céramique): het boek van de week wordt dit keer aangeleverd door Emile Ramakers. Het heet De Burgemeester en is een verzameling van een aantal verhalen van Frans Erens (1857-1935), met een dubieuze identificatie van de hoofdpersoon:  ‘de burgemeester’.

 


12.45 Sinterklaas en Praatjespiet Hij IS in het land, zette op afgelopen zaterdag voet aan wal op de Maaspromenade. Maar met een drukbezet man als Sint Nicolaas weet je het natuurlijk nooit. Komt ie echt?  Laten we hopen dat het hem en Piet lukt om ons in het Centre Céramique te vinden. Misschien moeten we gaan zingen.

 
Vrijdag 24 november Locatie Daalhof : Buurtcentrum Daalhof ‘t Atrium Aureliushof 160

 11.00 Jennifer Wijshof (voorzitter en muzikaal leidster Batida) en Peter van Hingel (muzikant Batida) . Laten we beginnen met wat tromgeroffel. Want denken we aan Daalhof dan denken we ook aan de daar gevestigde en in heel Maastricht bekende sambaband Batida. Jennifer is er voorzitter van. Zij heeft zelf 10 jaar in Daalhof gewoond, en ze heeft nog steeds een band met de wijk. Ze noemt de vele activiteiten voor ouderen en de opkomende levendigheid van de buurt als positieve punten. Samen met Peter van Hingel, ook muzikant bij Batida, komt ze vertellen.

 

 
11.15 John Gunther (fractie voorzitter SP) John Gunther woont al vanaf 1980 in Daalhof. Als fractie-voorzitter van de SP heeft hij natuurlijk een goed oog als het gaat om het signaleren waar de goede en minder goede punten in een stad zitten. Daalhof vindt hij een fijne buurt, het is er rustig en centraal wonen. Is de wijk anders dan vroeger? Zeker. Ook Daalhof heeft zijn problemen. Hangjongeren, verdwenen pinapparaten en leegstand van de winkels zijn er voorbeelden van. We praten met John Gunther.

 

11.30 Hr Van Bellen (bewoner Daalhof en frequent bezoeker project ‘De Huiskamer’ in Atrium). Meneer van Bellen is sinds een jaar bewoner van Daalhof. Na veel te hebben gereisd is hij - eigenlijk door het carnaval-  in 2000 vanuit de Randstad terecht gekomen in Limburg. De Huiskamer in Daalhof is helemaal zijn stek geworden. Hij geeft er Nederlandse les aan allochtonen en vindt het een geweldige plek.


11.45 Nicole Neijman (buurtnetwerk Daalhof) Nicole Neijman is actief in het Buurtnetwerk als verbinder. Ze houdt ervan contacten te leggen en te overleggen met andere organisaties. Het buurtnetwerk moet verbindend zijn, vindt ze. Aan het uitgebreide en gezellige krantje ‘t Belhaofke dat wordt uitgegeven kun je al zien dat er passie zit in deze club.


12.00 Angelina Terlinde  en Kaylee. Angelina doet voor haar opleiding Helpende, Zorg en Welzijn aan het Leeuwenborgh op drie dagen in de week verschillende stages in Daalhof. Zij is 18 jaar en is al haar hele leven bewoonster van de wijk. De stages doet ze in Daalhof bij de buitenschoolse opvang, bij bejaardentehuizen en bij oudere mensen thuis. Angelina komt dus achter heel wat Daalhofse deuren, bij jong en oud. En heeft over de wijk dan ook echt een mening. Waarom worden er geen speeltuintjes geplaatst voor jonge kinderen vraagt ze zich af. De meidenavond georganiseerd door Trajekt trok te weinig meisjes, terwijl er toch jeugd genoeg is. Er zou wel wat meer leuks mogen zijn voor jongeren vindt ze. We praten met Angelina en Kaylee.  


12.30 Peter van Hinsberg  Peter is algemeen vrijwilliger in het buurtcentrum Atrium, en is daar zo allround dat er bijna niets is wat hij daar niet doet. Behalve de toilet schoonmaken, zo zegt hij zelf. Als vrijwilliger heeft hij veel met de mensen daar te maken, ook zelf is hij 10 jaar woonachtig geweest in een flat in  Daalhof. We praten met Peter van Hinsberg over het reilen en zeilen in de buurt en het buurtcentrum ‘t Atrium zelf.

 

 

 

 

 

  

presentatie Tejo Verstappen / techniek Marco Ramakers / Rene van Engeland

Laad meer