Het Beleg

Het Beleg is de dagelijkse, actuele verhalentrommel van RTV Maastricht: interviews, achtergronden en muziek. Op dinsdag en vrijdag vanaf 11.00 uur tegelijkertijd op radio, tv en via de webstream. De aflevering van dinsdag wordt op vrijdag om 22.00 uur herhaald op tv.

De makers van Het Beleg zijn doorgaans te vinden in de publieksruimte van het Centre Céramique, maar even vaak in de verschillende buurten van de stad. U bent op dinsdag en vrijdag van harte welkom. Wel even vooraf checken waar Het Beleg zich die dag bevindt.


Vrijdag 23 februari Centre Ceramique

 11.00 Han Berghs (oa auteur)  De in Maastricht woonachtige auteur Han Berghs is een veelzijdig man: musiceren, schrijven, het maken van kunst, hij kan het allemaal. Onlangs publiceerde hij weer twee bijzondere werkjes: De Zolderling en Filosofischegedachten. Vandaag in het Beleg komt hij hierover vertellen.  

 11.30 Raoul van Dort (Van Dort Letselschade) Bent u deze carnavalsvakantie gaan wintersporten en helemaal heelhuids teruggekomen? Dat is fijn. Want het kan wel eens zijn dat je minder geluk hebt. Vooral op wintersport zit het ongeluk van letselschade in een klein hoekje. Wie dan het geleden leed moet verhalen kan in een frustrerende mallemolen terechtkomen. Raoul van Dort komt hierover vertellen.

 12.00 Wim Swaak (Directeur van Maasveld)  en Luud Mesters (voorzitter Steunfonds Vrienden van Maasveld) Zorginstelling Maasveld - u kent het wellicht -  bevindt zich aan de rand van de stad. Het is een mooi complex voor mensen met ernstige verstandige en/of lichamelijke handicaps waar inmiddels zo’n 340 mensen wonen.Velen van hen maken al jaren met groot plezier gebruik van het aanwezige zwembad daar. Alleen..voor hoe lang nog? Het grote bad dreigt te worden wegbezuinigd en wordt vervangen door een klein therapiebad. Door het steunfonds Vrienden van Maasveld wordt er hard aan getrokken dit te voorkomen. Aan tafel de directeur van Maasveld en Luud Mesters, voorzitter van het steunfonds Vrienden van Maasveld. Zij  komen vertellen over het project De droom van Danielle.  

 12.15 Vincent Frenken (jeugdopbouwwerker) en Patries Winter en Romain Vleugels (vrijwilligers Trajekt). Een vrij, zwervend leven op straat. Veel jongeren klinkt het aantrekkelijk in de oren. Het aantal jonge mensen zonder vaste woon of verblijfplaats stijgt de laatste jaren, ook in Maastricht. Om jonge mensen te laten zien dat zo’n leven helemaal zo leuk niet is heeft welzijnsorganisatie Trajekt de Edu@scape ontwikkeld. Patries en Romain werken als vrijwillige bij het project en komen vertellen.

 12.30  Luuk Beckers (kunstenaar) Luuk Beckers is een in Maastricht woonachtig kunstenaar. Afgelopen maanden was Luuk in Mexico om daar deel te nemen aan een project over Mexicaanse Outsiderkunst. Hij gaf er workshops in ziekenhuizen en psychiatrische inrichtingen op zoek naar potentiele kunstenaars. Wat hij daar meemaakte, heeft grote indruk op hem gemaakt. Bij ons in het Beleg komt hij over zijn avontuur vertellen.

12.45 Sjors Van den Dries en Hermine Degenaar (beiden docent Bernard Lievegoedschool) en Mieke Steenbakkers  (GGD)

Afgelopen week is door SOA Aids Nederland en Rutgers de Lang Leve de Liefde Award uitgereikt aan de school die zich het best heeft ingezet voor een goede seksuele voorlichting. De Bernard Lievegoed School was een van de genomineerden. Voor GGD Zuid-Limburg zijn zij het voorbeeld bij uitstek als het gaat om goede seksuele voorlichting. We praten met de school en de GGD hierover.

presentatie Tejo Verstappen / Productie  Susan Sosef / techniek Marco Ramakers en Esther Drummen 

Laad meer