Het Beleg

Het Beleg is de dagelijkse, actuele verhalentrommel van RTV Maastricht: interviews, achtergronden en muziek. Op dinsdag en vrijdag vanaf 11.00 uur tegelijkertijd op radio, tv en via de webstream. De aflevering van dinsdag wordt op vrijdag om 22.00 uur herhaald op tv.

De makers van Het Beleg zijn doorgaans te vinden in de publieksruimte van het Centre Céramique, maar even vaak in de verschillende buurten van de stad. U bent op dinsdag en vrijdag van harte welkom. Wel even vooraf checken waar Het Beleg zich die dag bevindt.

Vrijdag 13 april

11.00 Lies Netel (Kunsthistorica) Hoe komt het soms toch dat er kunstenaars zijn die heel mooi werk nalaten en op de een of andere manier toch niet veel beroemder zijn geworden dan ze eigenlijk verdienen? De Limburgse kunstenares Marianne van der Heijden, bijvoorbeeld, heeft een indrukwekkende waaier aan kunstuitingen gemaakt. Toch ontbreekt ze in overzichten van de Nederlandse kunst. Mevrouw Lies Netel schreef er eind vorig jaar een mooi proefschrift over. Met haar praten we over de kunst en het leven van Marianne van der Heijden.

11.20 Claudia Sarti (bestuur Refugee Project Maastricht) en Roelien van der Wel
(coordinator Refugee Project Maastricht) Over precies vier weken worden er weer
honderden plastic badeendjes in de Jeker te water gelaten. U kunt een eendje adopteren
voor 5 Euro. Mocht het op tijd over de finish lijn zwemmen dan kunt u er mooie prijzen mee winnen. Het geld dat u voor het eendje betaalt gaat dit jaar naar twee goede doelen. Een ervan is het Refugee Project Maastricht. Claudia Sarti en Roelien van der Wel komen over dit project vertellen.

11.40 Jesper van Laar, Roel Sanders, Danae Skrobiszewski ( studenten Maastricht
Academy of Media Design and Technology, Zuyd Hogeschool) ) We meldden het dinsdag al, en vanavond is het dan eindelijk zover: dan begint om 20h de Museumnacht Maastricht. De editie dit jaar heeft een bijzonder tintje: in het Centre Ceramique en het Natuurhistorisch Museum wordt de Museumnacht nl grotendeels geleid door studenten. Het is ‘Student Take Over’! Geinspireerd op de collecties van beide plekken presenteren studenten van verschillende faculteiten er grootse programma’s met muziek, presentaties en performances. We praten er over met een deel van studenten die het vanavond voor het zeggen hebben.

12.00 Nina van der Kleij (Food Fotograaf en blogger van Nina Loves Food) Koken, en alles rondom koken en keuken is al enkele jaren helemaal hot. Jamie Oliver, Ottolenghi, Yvette van Boven, ze blijven ons boeien. Op tv en in hun kookboeken. Maar óók online. Want recepten zoeken dat doen we tegenwoordig steeds vaker gewoon in onze pc. Wie het heerlijk vindt om op het web alles over voedsel en lekkere recepten te ontdekken kan zijn hart ophalen op de site van de Maastrichtse foodblogger Nina. Zij schrijft al bijna twee jaar een foodblog dat steeds populairder wordt. We praten met Nina over Ninalovesfood.com.

12.20 Marc Roodenburg (Senior Informatiespecialist) En voor degenen die vanavond niet naar de Museumnacht gaan, maar gewoon met een mooi boek op de bank willen zitten, hebben we weer een bijzondere boekentip: ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.

12.40 Remy Kooi ( regisseur en bedenker van de nog te realiseren film Soeverein) Vindt u ook dat Limburg onafhankelijk moet worden? Sterker nog, is het niet zo dat al die verschillende gebieden waaruit onze provincie bestaat eigenlijk gewoon aparte souvereine staten zouden moeten zijn? ... Waar zou dat toe leiden? Als alles goed gaat kunnen we dat binnenkort met eigen ogen bekijken. Maastrichts filmmaker Remy Kooi is namelijk bezig hier een film over te maken. Volgens hem is het een noodzaak dat de film er heel gauw komt, want de werkelijkheid gaat alles beslist inhalen. We hebben het gezien aan de Brexit, en het Trumptijdperk. Aan het woord is Remy Kooi.

 presentatie Tejo Verstappen  / Redactie Susan Sosef / Techniek Marco Ramakers / Beeldregie Esther Drummen en Igor Heemels

Laad meer