Kumulus speerpunt in hervorming cultuurinstellingen

Gepubliceerd: 20-03-2017 16:13
Laatste update: 20-03-2017 15:21
wethouder Mieke Damsma_Ronald van den Hoven / RTV Maastricht
Kumulus is voorlopig het speerpunt van het gemeentebestuur bij de hervormingen van de Maastrichtse cultuurinstellingen. Dat maakte wethouder Mieke Damsma maandag bekend. Wel blijven voorlopig alle gebouwen van de instelling behouden.

Behalve de locaties van Kumulus, mag ook het Natuurhistorisch Museum aan het De Bosquetplein gewoon blijven zitten. Er was even sprake dat het monumentale pand verlaten zou worden om het museum samen te voegen met bijvoorbeeld Centre Ceramique.

De noodzaak om in te grijpen bij Kumulus was volgens het gemeentebestuur groot. Om de toekomst van de instelling en het aanbod van cursussen in de stad te garanderen, vinden er enkele hervormingen plaats. "Op dit moment was het niet meer rendabel", laat de wethouder weten. Zo gaat Kumulus werken met een kleine, vaste kern aan docenten met daaromheen een zogenoemde flexibele schil. Concreet houdt dat in dat mensen die een cursus willen die niet bij Kumulus gegeven wordt, doorverwezen kunnen worden naar een externe docent.

Ook de boekencollectie in Centre Ceramique zal minder ingrijpend veranderen dan aanvakelijk werd gedacht. "Alleen dubbele boeken en spullen die al jaren niet meer zijn uitgeleend, zullen uit het zich verdwijnen", laat Damsma weten. "Wel moet elk boek binnen drie dagen te lenen zijn, mocht er een keer naar gevraagd worden."