RTV Maastricht

Twee nieuwe diakens in Maastricht

Bisschop Frans Wiertz wijdt komende zaterdag vijf mannen tot diaken, waaronder twee Maastrichtenaren. Het betreft drie permanent-diakens en twee transeunt-diakens.

Transeunt-diakens zijn diakens op weg naar het priesterschap. Permanent-diakens zijn veelal gehuwde mannen die, naast hun gewone werk en gezinsleven, het diakenambt bekleden. De 59-jarige Kees Bekker uit Maastricht wordt gewijd tot permanent-diaken. Broeder Geraldo de Vasconcelos (32) van het Oratorium van Filippus Neri te Maastricht wordt gewijd tot transeunt-diaken.
Diakens zijn mannen die de eerste van de drie kerkelijke wijdingen – diaken, priester, bisschop – ontvangen en op grond daarvan een aantal taken in de kerk mogen uitvoeren. Het bisdom Roermond telt momenteel zo'n 70 diakens. Zij assisteren in de parochie met enkele liturgische taken (dopen, trouwen, uitvaarten, preken), maar hun belangrijkste taak ligt nog altijd op het sociale vlak: de zorg voor de mensen in de parochie, met name degenen die het om welke reden ook erg moeilijk hebben.