RTV Maastricht

Dumoulin op honderdsten van seconde naar het roze

Tom Dumoulin is de eerste leider in de Giro d'Italia. De Maastrichtse wielrenner was in Apeldoorn de snelste in de proloog. Hij versloeg Primoz Roglic met slechts twee honderdsten van een seconde.

Roglic, die uitkomt voor de Nederlandse Lotto-Jumbo-ploeg, was de grootste verrassing tijdens de eerste rit in de Grio. De Sloveen reed met 11:03 een schijnbaar onklopbare tijd, waar iedere renner zich op kapot beet.

Ook Dumoulin moest in de laatste meters alle zeilen bijzetten om de Sloveen uit de 'hotseat' te rijden. Het lukte de Maastrichtenaar uiteindelijk op een duizendste van een seconde. Even leek het erop dat de Limburger opnieuw verrast zou worden door een verrassende renner. De jonge Zwitser Stefan Küng zette een goede tijd neer bij het eerste meetpunt, maar was uiteindelijk kansloos door een val in het tweede deel.

De andere favorieten kwamen niet meer aan de tijd van de leider, waardoor Dumoulin zaterdag in de roze leiderstrui mag starten. Roglic bleef wel tweede, Andrey Amador werd derde.

Twee honderdsten
"Twee honderdsten? Echt?", liet Dumoulin voor de camera van de NOS weten. "Ik heb de tijden nog niet gezien. Ik ben er echt enorm blij mee." De Maastrichtenaar werd vlak voor het einde van de rit al gefeliciteerd door koning Willem-Alexander. Dumoulin zat toen net op de uitrijdfiets en wilde eerste de binnenkomst van onder andere Fabian Cancellara afwachten, voordat hij de felicitaties van de koning in ontvangst wilde nemen.