RTV Maastricht

Het vormen van de coalitie: de opties

De gemeenteraadsverkiezingen zijn voorbij, het tellen van de zetels en het vormen van een bestuurscoalitie kan beginnen. Wat zijn de opties in Maastricht?

Grootste partij het CDA moet het voortouw nemen en kan voorstellen aan de vijf huidige coalitiepartijen Seniorenpartij, GroenLinks, D66, SP en VVD om met z’n zessen - en 26 van de 39 zetels - verder te gaan. Maar het CDA kan bijvoorbeeld ook de SP - die zetels verloor - losweken van de coalitie en aanvullen met een reeks splinterpartijen ter rechterzijde van het politieke landschap. Met dertien raadspartijen lijkt er genoeg te kiezen.
Maar de vijf coalitiepartijen samen - goed voor een nipte meerderheid van 20 zetels - kunnen ondertussen ook afspreken: nee, wij willen niet met het CDA regeren, en dan ligt de bal straks mogelijk bij de op één na grootste deelnemer, de Seniorenpartij Maastricht. Die kan vervolgens zeggen: we gaan door met de vijf coalitiepartijen, en om eventueel zetelverlies gaande de rit te ondervangen zoeken we er een 2 zetel-partijtje bij.